knjige

BLIC

Besplatne udžbenike država bi trebalo da obezbedi makar za socijalno najugroženije učenike tokom celog osmogodišnjeg školovanja, a ne samo za prva tri razreda, zaključak je današnje konferencije na kojoj je predstavljeno istraživanje Udruženja Roditelj.

Istraživanje stavova roditelja o besplatnim udžbenicma, koje je radio IPSOS Stratedžik marketing, pokazalo je da 94 odsto dece aktivno koristi udžebike, odnosno da podvlači rečenice, zapisuje teze ili rešava zadatke u njima.

– Veliki broj roditelja (86 odsto) smatra da baš zbog toga udžbenici treba da budu radnog karaktera, što se krši sa novim konceptom Ministarstva prosvete o udžbenicima u koje ne sme ništa da se upiše – rekao je sociolog Saša Jovančević.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj, rekla je da je Ministarstvo prosvete ovakvo istraživanje trebalo da uradi još pre nekoliko godina kako bi se uvidela uspešnost projekta besplatnih udžbenika i kvalitet znanja.

– Idealno bi bilo kada bi svi dobili besplatne udžbenike, ali svesni smo da država za to nema dovoljno novca. Zato i predlažemo da, ukoliko država ne može da obezbedi da se udžbenici za prva tri razreda osnovne škole ne vraćaju, onda ih bespovratno treba podeliti najsiromašnijoj deci – rekla je Soćanin.