Na Birou sve više mladih bez diplome, iako je osnovna škola obavezna. Prekršajne prijave retke, a novčani penali od 5.000 do 25.000 dinara

 Mnogi prinuđeni da se školuju u zrelim godinama

Mnogi prinuđeni da se školuju u zrelim godinama

POSLU se na birou, kazuju poslednji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, nada čak 10.330 mladih osoba koje nemaju ni osam razreda osnovne škole čime se Srbija pokazala kao neslavni rekorder po broju nepismenih u regionu. A ni spisak od 30.365 mlađih od 30 godina koji su ”dobacili” samo do male mature ne odaje utisak da imamo reprezentativan kadar na tržištu rada.

– Zakon kaže da je osnovna škola obavezna, ali nama zakoni očigledno služe samo za ukras jer ne postoji nikakva kontrola njihovog sprovođenja – ocenjuje Jadranka Dimov, stručnjak za karijerno vođenje i savetovanje. – Zato se dešava da roditelji, koji su odgovorni što im se deca ne obrazuju i tako osposobljavaju za samostalan život, prolaze nekažnjeno.

 

Za kontrolu su, objašnjavaju u centrima za socijalni rad, zaduženi njihovi stručni timovi samo u slučaju ako su deca već korisnici neke od usluga socijalne zaštite. Za ostale su nadležne komisije za obrazovanje pri svakoj opštini. Ipak, bez obzira na ”resor”, prekršajne prijave protiv nesavesnih roditelja mogu se na prste pobrojati, kao i naplaćene kazne koje se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara.

 

A koliko je problem rasprostranjen, uprkos činjenici da je osnovno obrazovanje obavezno, pokazuju i podaci Zavoda za statistiku, pa i Aleksandra Kokanović, koja radi na projektu Ministarstva prosvete i nauke ”Druga šansa”, smatra da je situacija alarmantana:

 

– Nepismenih i onih bez osnovne škole je čak 1,3 miliona ili 22 odsto stanovništva. Ovaj podatak dopunjava i brojka da je među njima i 350.000 ljudi koji ne znaju ni da se potpišu.

U Ministarstvu prosvete primećuju i da je među onima bez osnovne škole najviše Roma, kao i da je više nepismenih žena, nego muškaraca, a uveliko prednjače stanovnici ruralnih sredina. Ipak, uočavaju se i novi neslavni trendovi.

– U poslednjih 20 godina beleži se porast dece koja odustaju od školovanja. To je posledica turbulencija u društvu, ratova, ekonomskih kriza. Zato je Srbija, po broju neobrazovanih, u samom evropskom vrhu.

ŠTA VREDI ŠTO JE OBAVEZNA I SREDNjA

Novi Zakon o pravima deteta predviđa da i srednja škola postane obavezna.

– Pitanje je kako će se i taj zakon poštovati – sumnja Jadranka Dimov i podseća da je Srbija poslednja u regionu odlučila da uvede obavezu pohađanja srednje škole. – Prava se bitka vodila da se unese ova odredba uprkos činjenici da u srednjim školama ima dovoljno mesta da se, bez ikakvih problema, upišu sve generacije koje završe osnovnu.

Večernje novosti