Без пријемног за факултет?

Предлог закона о средњој школи поделио струку – сматра се да ће гимназијалци бити повлашћени. Тако, гимназијалци би уместо пријемног полагали општу матуру која им обезбеђује упис на факултет. Ученици стручних школа би општу матуру могли да полажу тек после завршног стручног испита.

Уколико Владин Предлог закона о средњој школи буде усвојен, они који су сада прва година гимназије неће полагати пријемни испит за факултет, већ општу матуру. То се не односи на ученике стручних школа, већ ће факултет одлучивати о сваком појединачном случају.

Генерацији 96/97 то ће бити трећа велика промена за време школовања – прва је била учење по реформисаним програмима, друга полагање мале, а за три године полагање и велике матуре.

Право да полажу општу матуру имаће сви ученици средњих школа. Међутим, за разлику од гимназијалаца, ученик стручне школе би у том случају имао две провере знања – како би добио и стручно звање и обезбедио упис на факултет.

Поједини професори, међутим, сматрају да се ти ученици тако деградирају.

„Тврдим да медицинска сестра може да покаже боље знање на Медицинском факултету него неки ђаци из гимназије“, рекао је Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Универзитетски професори, чланови Национално-просветног савета, тврде супротно. Десанка Радуновић из Национално-просветног савета каже да, ако је у програму средње школе 60 одсто садржаја стручне спреме, самим тим се ученици припремају за тржиште рада након завршетка школовања.

„Не можете очекивати да они добију одлично предзнање за наставак школовања, а исто тако могу и гимназијалци да се жале што нису оспособљени да раде после гимназије. Просто, морате да изаберете шта желите“, рекла је Радуновић.

Гимназије, међутим, имају примедбе на Владин предлог Закона о средњој школи, јер сматрају да је пријемни испит боља провера знања од полагања велике матуре.

„Зар није најважније шта тај ученик зна и да ли може да упише одређени факултет и, ако може, дајте му пријемни испит и упишите га“, каже Милорад Сокић из Форума београдских гимназија.

Сокић каже да ће се појавити факултети којих има и данас, који су непопуларни и не примају сваког, а концепција проходне и непроходне матуре је погрешна.

Из Министарства поручују да је закон добар и да ће обезбедити квалитетније образовање.

Зоран Костић из Министарства просвете и науке каже да је усвајање Закона усаглашавање са законима Европске уније, што подразумева поштовање принципа и циљева образовања, односно, једнакост за све.

Нови Закон о средњој школи, кажу надлежни, преко је потребан. Актуелни је донет пре двадесет година.