BEOGRAD – Vlada Srbije ponudila je danas zaposlenima u prosveti povećanje oktobarske plate za dva odsto i još dva odsto povećanja u aprilu naredne godine, što je, prema oceni sindikata prosvetnih radnika, daleko od onoga što su tražili.

O predlogu koji su u ime vlade obrazložili ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Mlađan Dinkić, sindikati će se izjasniti na glavnim odborima, dok je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije već odlučila da u ponedeljak članovi te organizacije ne drže nastavu.

Taj sindikat će, kako je novinarima nakon sastanka rekao predsednik Dragan Matijević, u ponedeljak 3. septembra održati protest u Beogradu, a zatražiće da se sa situacijom u prosveti upoznaju i predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dacicć.

Ministar finansija i privrede rekao je, nakon sastanka, da je u budžetu zatečena „katastrofalna situacija“ i da će ovaj iznos povećanja zarada predložiti i sindikatima zdravstva.

„Ovaj predlog je sastavni deo fiskalnog plana koji će biti objavljen naredne nedelje“, rekao je Dinkić i naveo da je u pripremi promena ogromnog broja zakona i rebalans budžeta, kada će „konkretne cifre“ biti poznate.

Dinkić će taj predlog, koji bi bio pravilo za sve zaposlene u javnim službama, izneti i sindikatima zdravstva.

„Svi zaposleni u javnim službama imaće siguran posao, ali moraju imati razumevanja za sudbinu zemlje i da njihove plate moraju da prate tu sudbinu“, rekao je Dinkić.

On je ponovio da i u privatnom sektoru zbog krize postoji neizvesnost i da tim firmama treba pomoći jer, kako kaže, bez pokretanja privrede nećemo rešiti ni situaciju u javnom sektoru.

„Ukoliko bude potpisan ovaj socijalni konsenzus, biće omogućena stabilnost u državi“, rekao je Dinkić i naveo da je sadašnji novo budžetskog deficita 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, preko 230 milijardi dinara, a plan ministarstva je da sledeće godine bude 4 odsto.

Kako kaže, kroz odgovornu budžetsku politiku ne treba da idemo na dalje povećanje budžetskog deficita, nego na smanjivanje.

On je naveo da vlada sa sindikatima želi da napravi dogovor i konsenzus o kretanju zarada u narednih godinu dana i istakao da je nasleđen ogroman budžetski deficit od preko 2,2 milijarde evra.

„Pokušali smo da napravimo plan koji će omogućiti da se plate povećaju ali tako da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost i ne uvede Srbiju u dužničku krizu poput Grčke.

Dinkić je rekao da je dogovoreno da se republičkom uredbom u oktobru reguliše pitanje plata zaposlenih u predškolskim ustanovama i da budu usaglašene na nivou Republike, a ne kao sada da zavise od lokalne samouprave.

Dogovor je da i nauku „tretiramo“ na bolji način i da rešimo pitanja neisplaćenih otpremina u Vojvodini gde su ljudi iz prosvete otišli u penziju bez otpremnine, rekao je Dinkić.

On očekuje da će bar sa većinom sindikata ako ne sa svima potpisati protokol narednih dana.

Takođe, kako je rekao, u naredne tri godine biće vraćeni rasponi koeficijenata na nivo koji je bio dok je on bio ministar finansija, a sada je taj raspon smanjen.

Ministar Obradović rekao je novinarima nakon sastanka da je vlada prihvatila nastavak isplate jubilarnih i svetosavske nagrade u neto iznosu od 4.000 dinara.

„Vlada će pokušati da u narednoj godini upodobi visinu primanja sa ekonomskom situacijom a da narednih godina reši i druga otvorena pitanja“, rekao je Obradović.

Predstavnici sindikata prosvete, nauke, predškolskog obrazovanja rekli su da će današnji predlog izneti na Glavne odbore.

„Nadamo se da ćemo se do naredne sednice vlade dovogoriti o predlogu“, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović i naveo da njegov sindikat neće učestvovati u štrajku 3. septembra.

Predsednik Unije sindikata Matijević rekao je da nije zadovoljan ponuđenim i da se propadanje prosvete u odnosu na ostale delatnosti nastavlja.

Nećemo odustati od protesta 3. septembra

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je, pred početak sastanka, da taj sindikat neće odustati od protesta 3. septembra čak i da današnji razgovori budu povoljni.

„Nećemo odustati od protesta jer finansijski zahtevi nisu jedini – predstoji nam borba za radna mesta“, rekao je Matijević novinarima.

On je ponovio da taj sindikat traži povećanje oktobarske plate za pet odsto, kako je predviđeno zakonom o budžetu, a da u 2013. prosvetni radnici imaju 30 odsto veće plate od prosečne zarade u Srbiji.

ТАNJUG