Резултати предстојећих пријемних и завршног испита неће моћи да се објављују јавно – на сајтовима, огласним таблама или улазним вратима школа

Ранг-листе на школским вратима су прошлост

Ранг-листе на улазним вратима школа су прошлост. Резултати предстојећих пријемних испита и мале матуре више неће моћи да се објављују јавно – на сајтовима, огласним таблама или улазним вратима школа. Ученици ће моћи да сазнају само свој успех после провере знања, односно родитељи ће моћи да погледају резултате само за своје дете. Ту могућност имаће искључиво у одређеној просторији у школи, док ће на сајту Министарства просвете и науке, посвећеном упису у средње школе www.upis.mpn.gov.rs, уз помоћ шифре, моћи да погледају резултате, али тек када буду коначни

Намерени да се информишу о уписном прагу, броју примљених првака, смеровима у средњим школама са уписа претходних година, многи узалуд покушавају да завире на странице овог сајта. Блокиран је. Постоји, али није за свачије очи.

Претходних година ови подаци нису скривани, њихово приказивање требало је да елиминише евентуалне сумње у нерегуларности на упису. Испоставило се да јето у сукобу са Законом о заштити података о личности.

– На основу пријава грађана и циљане претраге интернета, утврђено је да су се у току 2011. и 2012. обрађивали подаци о личности ученика осмог разреда основних школа у Републици Србији без законског овлашћења. На сајту www.upis.mpn.gov.rs јавно су публиковани извештаји који садрже неке или све личне податке, као што су: шифра, име и презиме ученика, адреса становања, датумрођења, име родитеља, јединствени матични број, оцене ушестом и седмом разреду, број бодова. Објављивање ових података посредством веб-страница није дозвољено пре свега зато што за то не постоји правни основ – објаснио је за „Политику” Александар Ресановић, заменик повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

 

Миленија Симић-Миладиновић