Бруцоше очекују нова правила

Нове студенте универзитета у Србији сачекаће свечане академије, нова правила оцењивања и нови измењени Закон о високом образовању. Са новом генерацијом студената стижу и нови студенти проректори, као и парламенти.

За 240.000 студената у Србији сутра почиње нова академска година. За бруцоше сутра свечане академије. Дочекују их и нови Правилник о оцењивању и измене закона о високом образовању. Старије генерације и ове године ће се уписивати са 48 освојених бодова.

Са новом генерацијом бруцоша стижу и нови студенти проректори, нови представници студентских парламената. Многи се одвајају од својих домова, па ће им старије колеге указати на најбитније ствари у студентском животу.

„Низ акција као што су Сајам стипендија, Дани Италије, многе друге акције које се спроводе путем центра за развој каријере показаће студентима да ми иако један од мањих универзитетских центара ништа мање нисмо успешни од других универзитета и да наши студенти овде управо због тога добијају највише“, каже Никола Ивковић студент проректор Универзитета у Крагујевцу.

Још данас ректор Бранко Ковачевић, а од сутра декан Електротехничког факултета, каже да ће најважнији задатак новом ректору Владимиру Бумбаширевићу бити решење питања финансирања универзитета и опстанак на Шангајској листи.

„Још увек се финнасирамо по неким нормативим акоји су из неког другог времена, не постоји реалан систем финансирања, нисмо завршили реформу, нисмо прешли годину за годину, нисмо решили питање стаммбеног фонда, још ту постоји неразумевање између града и републике“, каже Ковачевић.

Декан Медицинског факултета и од сутра ректор Универзитета у Београду академик Владимир Бумбаширевић каже да тешко може да издвоји приоритете јер су они многобројни.

„Оно што је сигурно то је рад на даљем унапређивању наставе, завршетку реформе, затим даље унапређење наставнонаучног рада који је свакако допринео да се и Београдски универзитет нађе на Шангајској листи“, истиче Бумбаширевић.

Они старији студенти и нередне недеље полажу испите и сакупљају бодове за упис.

Продекан Пољопривредног факултета, Зорана Рајић, каже да студенти овог факултета већ трећу годину користе могућност да да стекну до три бода по основу добровољног рада у стакленику или огледном добру факултета. Један бод вреди три дана рада. За сада је бодове прикупило око 200 студената, а ту могућност могу да искористе и академци сродних факултета Универзитета у Београду.

РТС