U Niš i Kragujevac stigli novi studeni

Kragujevački univerzitet i Niški univerzitet dobili su 7.680 novih studenata koji su se upisali u prvu godinu studija. Veliki broj njih imao je već prva predavanja, neki su se uselili i u studentske domove, a pored želje da što više nauče i dobiju diplomu, kažu da žele da steknu što više prijatelja i da su neke već upoznali.

Budući pravnici u Nišu već seli u klupe

– Bila sam đak generacije. Stigla sam juče i odmah našla nove drugarice. Ja sam iz Priboja i nikada nisam do sada bila u Kragujevcu. Ovo je za mene raj, ima svega, i pozorišta, i sportskih terena… I zabava je vrhunska. Nedostaje mi porodica, ali ne treba da brinu. Imam gde da spavam, šta da jedem. Volim prirodu, a lepše parkove od ovih u novom gradu nisam videla – kaže Božana Janjić, brucoškinja u Kragujevcu. Ona je u sobi studentskog doma sa Kristinom Lukić iz sela Kovačica kod Jagodine.

– Upisala sam Pravni fakultet. Bila sam ranije ovde, ali tek treba da se vidim sa drugarima koje sam u Kragujevcu upoznala ranije. Cilj mi je da završim fakultet sa što boljim ocenama i da postanem sudija – kaže Kristina.

Božana Janjić i Kristina Lukić

U sobi 306, na trećem spratu drugog paviljona, zatekli smo Aleksandru Aksić. Ona je u svoj novi dom došla iz Smederevske Palanke.

– Upisala sam Ekonomski fakultet. Bila sam odličan đak. Sve mi je lepo i novo. Rešila sam da završim ovu školu i da postanem privatnik. Biznis je ono što me zanima, ali bih volela da radim, ako se ukaže prilika, i u nekoj banci – kaže ona. S njom je, u istoj sobi, Milica Ljiljak. Iz istog su mesta i znaju se odranije.

– U Kragujevcu je najlepše to što ima puno mladih, lepih ljudi. Atmosfera je pozitivna, ima gde da se izađe, šta da se vidi – kaže Milica. Treća cimerka u istoj sobi je Sanja Belić. Došla je iz sela Ostre kod Mrčajevaca.

– Nikada do sada nisam bila u Kragujevcu. Malo sam zbunjena, nisam se još uvek snašla, ali vidim da su ljudi oko mene dobri i da hoće da mi pomognu. Porodica me je ispratila i rekla da treba da znam šta mi je činiti… Znam da očekuju da učim, da dajem ispite, ali su mi rekli da treba i da proživim sve što mi se nudi. Imam šansu, mogućnosti… Volela bih da radim u banci – kaže Sanja.

Na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu ove školske godine upisano je 4.280 brucoša.

– Upisao sam ekonomiju, ali na samofinansiranju, tako da pre svega moram da učim mnogo kako bih uspeo da steknem uslov i da drugu godinu upišem na budžetu. Zaista se nadam da ću na fakultetu imati sve uslove, za sada su mi utisci dobri. U Nišu studira mnogo mojih drugarica i drugova iz Kruševca, tako da mi nije problem da se snađem. Sigurno je da ćemo se lepo družiti i provoditi, ali moram da učim jer samo stan plaćam 120 evra. Moji roditelji će mesečno morati da mi daju oko 350 evra, doduše sad je to nešto više jer moram da kupim udžbenike. Nadam se da ću sa diplomom ekonomije moći lako da se zaposlim – priča brucoš Stevan Jovanović iz Kruševca.

Nišlijka Jovana Đorđević kaže da su već imali prva predavanja na Pravnom fakultetu.

– Ovo je za nas sve novo, nije više kao u srednjoj školi. Mnogo nas je više, nije samo tridesetak đaka kao do sada. Već su nam objasnili da ćemo studirati po principima Bolonjske deklaracije, što treba da nam olakša učenje. Nadam se da ću biti uspešna tokom studija i da ću završiti u roku. Sviđa mi se što ima puno koleginica i kolega iz drugih gradova, mada se još ne znamo jer su studije tek počele – veli Jovana.

Ivani Zlatić iz Majdanpeka jako se dopada Niš i srećna je što će tokom studiranja moći da živi u ovom gradu.

Studenti kažu da na studijama nije mnogo lošije nego kod kuće

– Volim hemiju i zato se nisam dvoumila šta ću studirati. Bila sam odličan đak, i zaista se nadam da ću biti i veoma uspešna na studijama. I da ću se lako zaposliti. Za sada je u Nišu sve odlično, iznajmila sam stan sa drugaricom u blizini fakulteta. Zajedno plaćamo 150 evra, plus troškovi, tako da nije premnogo. Ja volim Niš i sigurna sam da ću ovde provesti lepe godine svog života, jer je ovo mnogo veći grad od Majdanpeka i pruža mnogo veće mogućnosti. U Nišu ima gde da se izađe i da se prošeta – priča Ivana.

Mariji Radisavljević iz Zaječara cilj je da uspešno položi sve ispite na prvoj godini Pravnog fakulteta kako bi studirala o trošku države.

– Nije dobro što nisam uspela da se upišem na budžet, zato ću sve uraditi da drugu godinu studiram bez plaćanja. Ako moram da plaćam iznajmljivanje stana, hranu i sve druge troškove, ne moram da dajem pare za školarinu. Nadam se da ću uspešno studirati i da ću završiti fakultet u roku sa dobrim prosekom, što će mi dati više šansi da se zaposlim. Očekujem da ćemo se lepo družiti sa kolegama i da ću tokom studiranja steći mnogo novih prijatelja – kaže Marija.

blic