Центар науке биће завршен у марту

Будући центар науке и технологије, парк „Звездара“, вредан 9,7 милиона евра, биће завршен до следећег марта, најавили Божидар Ђелић и Жарко Обрадовић. У парку ће бројне фирме имати прилику да међусобно размењују идеје.

Научно-технолошки парк „Звездара“, где би радило неколико десетина технолошких фирми, требало би да буде завршен до марта следеће године, најавили су потпредседник Владе Божидар Ђелић и министар образовања Жарко Обрадовић приликом обиласка градилишта.

Објекат вредан 9,7 милиона евра, који финансира Европска инвестициона банка, омогућиће да се пословно-технолошки инкубатор техничких факултета из зграде Машинског факултета у Београду, пресели у већи простор.

На 16.000 квадратних метара, мале компаније које се баве развојем идеја и њиховом применом, али и представници великих страних компанија, радиће раме уз раме. Тако ће се из инкубатора технолошких фирми у нову канцеларију на Звездари преселити и фирма која се прославила пуњачем за мобилне телефоне на соларни погон.

„Паркови се организују да више фирми буде у једном комплексу. Поред наше фирме у инкубатуру постоји више фирми, јер се све оне баве технологијом и размењују идеје“, изјавио је Милош Милисављевић из „Стробери енерџи“.

Пројекат научног парка Звездара започет је пре 21 годину и од тада су радови прекидани неколико пута. Радови, од овог маја уједно и последњи, требало би да буду завршени до фебруара 2012. године, како би парк био свечано отворен у марту.

„Ту су фирме које ће имати много више могућности. Као што су нам рекли наши из дијаспоре, у Београду је фалило место које ће моћи да препоруче својим послодавцима за улагање“, рекао је потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић.

Уз Звездару, базе за развој науке у Србији градиће се и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Такви паркови ће запошљавати и неколико стотина људи јер ће, осим стручњака, у њима радити заједничка финансијска и правна служба, као и служба за одржавање зграде.

РТС