OPROŠTAJ OD HEROJА

Čika Gorane, hvala ti što smo još živi

ĐACI: ČIKA GORAN SE ŽRTVOVAO DA NE BI PAO NA NAŠU ŠKOLU, HVALA MU DO NEBA ….. Ekipa Pressa provela dan u Novoj Pazovi, gde je hrabri Goran Savić otišao u smrt da bi spasao đake i decu iz vrtića

Meštani Nove Pazove ističu za Press da pilot Vojske Srbije major Goran Savić (39), koji je poginuo pre dva dana u ovom gradu pokušavajući da spreči da letelica kojom je upravljao usmrti nekoga na zemlji, mora da bude proglašen za nacionalnog heroja. Oni veruju da će deca koju je spasao od smrti jednoga dana o njemu učiti iz udžbenika istorije.

Reporteri Pressa obišli su juče Novu Pazovu kako bi na licu mesta čuli šta o čoveku koji je svesno žrtvovao svoj život kako bi spasao druge misle meštani ove vojvođanske varošice. Mesto gde je hrabri major okončao svoj život udaljeno je svega nekoliko stotina metara od vrtića i škole koje su u sredu ujutru, u trenutku kada je avion pao, bile pune dece.

Izbegnuta katastrofa

Ispred Osnovne škole „Rastko Nemanjić – Sveti Sava“ zatekli smo decu i roditelje. Svaki razgovor vodio se o junačkom podvigu nastradalog pilota.

Vlasnik farbare: Hvala, junače

Grk Prodromos Eftihidis, vlasnike fabrike boja „Viteks“, koja se nalazi tik uz kuću u čije dvorište je pao avion, kaže za Press da je nastradali pilot žrtvovao svoj život da ne bi ugrozio druge.

– Bio sam među prvima koji su pritrčali da mu pomognu, ali njemu, nažalost, nije bilo spasa. Moji radnici i ja smo pokušali da ugasimo vatru na avionu. Još mi je dim u nosu i ustima. Ali kad pomislim da je nesrećni čovek žrtvovao svoj život da ne bi ugrozio naše živote i imovinu, sav se naježim. Šta reći osim veliko hvala, junače – ističe Eftihidis.

– On nije mislio na sebe već na to kako da ne padne na našu decu. Znao je da su u blizini škola i vrtić. On je naš junak i zaslužuje da ova deca sutra o njemu uče iz knjiga. Strašna tragedija, žao mi je njegove porodice, a najviše dece koju je ostavio iza sebe – kaže Ljubica Gundić, baka devojčice koja pohađa ovu školu.

Grupa osnovaca koji su se igrali ispred škole čula je od roditelja šta se desilo

– Čika Goran je najhrabriji pilot na svetu. On se žrtvovao da ne bi pao na našu školu i hvala mu do neba zbog toga – kažu osnovci.

Vaspitačice u „Bubamari“ kažu da ne smeju ni da pomisle šta je moglo da se desi.

– U vreme kada smo na vestima čuli da je avion pao deca u vrtiću su užinala. Pilot je hrabar čovek, vredan divljenja. Mogao je da spase sebe, ali je mislio na druge – rekle su nam vaspitačice.

Na mestu nesreće još uvek stoji srušeni avion „lasta“ kojim je Savić tog dana upravljao. Vojni i policijski stručnjaci juče su nekoliko sati slikali, merili, istraživali. Novinarima nisu dozvoljavali da se približe.

Aleksandar Kovačević, vlasnik kuće u Ulici kralja Petra I Karađorđevića 91, u čije dvorište je Savić prizemljio letelicu, ispričao je za Press kako se sve odigralo. On kaže da je zahvaljujući hrabrom majoru izbegnuta prava katastrofa.

– Mislim da je ono što je Savić uradio prava umetnost i zato on jeste heroj. Prosto je neverovatno da je uspeo da spusti avion na tako malom prostoru. Da je pao samo tridesetak metara dalje, na fabriku farbe „Viteks“, sve u okolini bi izgorelo. Da vidite gde se spustio ne biste verovali, kao da ga je avaks navodio. To je bašta od šest ari između moje kuće i fabrike – priča Kovačević.

Crni dim na sve strane

On kaže da u trenutku kada je avion pao nije bio u kući, već u kiosku koji se nalazi u blizini.

– U kući, na sreću, nije bilo nikoga, ali u kući do mene su se igrala mala deca. Ne smem ni da pomislim šta je moglo da se desi. A evo kako je bilo… Negde oko 10.15 čuo sam tup udarac. Prvo sam pomislio da se nešto desilo u „Viteksu“. Izleteo sam napolje i video crn gust dim u svojoj bašti. Potrčao sam tamo i naišao na padobran ispod koga je ležao pilot. Teško mi je da vratim tu sliku. Pilot je ležao otvorenih očiju, imao je posekotinu na bradi, a iz nosa mu je obilno curela krvi. Nije davao znake života… Ispred, na nekih 30-40 metara, bio je srušen avion u plamenu. Radnici i gazda „Viteksa“ dotrčali su s aparatima za gašenje požara. Mi smo zvali Hitnu i vatrogasce. Ubrzo je stigao transportni vojni helikopter, ubacili su Savića i otišli. Na vestima sam čuo da je pilot kasnije umro i ne mogu vam opisati koliko mi je bilo teško – završava svoju ispovest Kovačević.

Njegova supruga Zorica Kovačević kaže da država mora pilota Gorana Savića da proglasi za heroja.

– Svaka mu čast! To je pravi srpski junak. Njegova porodica treba da se ponosi njime. Da je mislio o sebi, a ne o drugima, ko zna šta bi se desilo i koliko bi bilo nastradalih – kaže Zorica Kovačević.

Oporavak – Tomislav Bećagović uskoro kod kuće

Goranova supruga posetila kopilota

Miloš Bećagović, otac kopilota Tomislava Bećagovića, kaže da se njegov sin uspešno oporavlja i da će uskoro biti pušten na kućno lečenje.

Bećagović stariji za Press ističe da njegov sin i nastradali pilot major Goran Savić sigurno nisu pogrešili prilikom fatalnog leta, već je greška na mehanici aviona najverovatniji uzrok nesreće.

– Toma je u vojsci već 20 godina, sigurno da on i heroj Goran nisu pogrešili prilikom navigacije letelicom. Moj sin je kontrolor u vojsci i kada dođe do nepredviđenih situacija, on istražuje uzroke. Na čitavom batajničkom aerodromu bio je drugi po broju časova letenja. Nisam se čuo s njim, niti su moju suprugu puštali da ga poseti na VMA. Sve što znam je da uskoro dolazi kući – rekao je Miloš Bećagović.

Kako kaže, supruga Gorana Savića juče je posetila njegovog sina u bolnici.

– Čuo sam se s njom telefonom. Toma joj je rekao da su se, videvši da je avion van kontrole, dogovorili da iskoče. Kazao je da je Goran pravi heroj, da je do poslednjeg trenutka ostao u avionu kako bi izbegao civilne žrtve. Nažalost, završilo se fatalno po njega – kaže kroz suze vidno uznemireni Bećagović.

PRESS