RTV

BEOGRAD – Sastanak predstavnika sindikata obrazovanja sa predstavnicima resornih ministarstava, koji je trajao oko sat i po, završen je danas bez konkretnog dogovora o povećanju plata prosvetarima, a najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni naredne sedmice.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je novinarima nakon sastanka da očekuje da će školska godina početi na vreme i da sindikati neće stupiti u štrajk. „Naravno da štrajka neće biti, jer su sindikati svesni da situacija u prosveti jeste deo ukupne situacije u celoj Srbiji u ekonomskoj sferi i zato nam je važna saglasnost, dokument i potpis Ministarstva finansija jer on treba da garantuje da će ono što stavimo na papir biti realizovano“, kazao je Obradović.

On je rekao da postoje najave jednog sindikata da će održati štrajk upozorenja, što kako je kaza, može razumeti, ali da za to, ipak nema razloga.

Ministar je kazao da su predstavnici sindikata pokazali razumevanje za tešku ekonomsku situaciju u zemlji i da će o platama detaljnije razgovarati naredne srede ili četvrtka, kada će od predstavnika Ministarstva finansija saznati više detalja o ekonomskim projekcijama za ovu i narednu godinu i dodgovoreno „staviti na papir“.

„Sindikati su bili jako korektni i razgovarali su o onome što je moguće i nije bilo nerealnih zahteva“, kazao je Obradović podsećajući da je na sastanku bilo reči o makroekonomskoj situaciji, javnim finansijama i onome šta treba učiniti tokom ove godine.

Kako je kazao, sledeće nedelje na sastanku „konkretizovaće se stvari“ i znaće se koliko će iznositi povećanje plata u oktobru, a potom će biti reči i o isplati jublarnih nagrada, otpremninama za zaposlene u Vojvodini, a videće se da li zaposleni na institutima mogu da budu u istom rangu sa pravima ostalih zaposlenih.

Takođe biće reči o tome da se kroz tansfer lokalnim samoupravama postigne isti nivo plata u predškolskim ustanovama, kazao je ministar.

Kako je kazao Obradović, nešto od toga biće realizovano kroz rebalans, a nešto kroz novi budzet za 2013. godinu.

Sastanku su, pored ministra prosvete i predstavnika četiri sindikata – Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“, prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija.

Za pregovore je predsednik sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović izavio:

„Mi smatramo da je potrebno otvoriti pregovore pre štrajka, kako se ne bi oštetila godina deci. Štrajk je ozbiljan posao i deluje mi da kolege iz Unije najavljuju tako nešto kao marketinški trik“, rekao je on gostujući u vestima TV B92.

On je dodao da zbog celokupne situacije u zemlji nije optimista pred današnji sastanak.

„Znamo kakav je odnos prethodne vlasti bio prema sporazumu koji smo potpisali. Ispunjeno je samo ono što je bila obaveza prosvetniih radnika, nadamo se da će sada biti drugačije“, rekao je on.

Živanović je istakao da „svaki put samo za prosvetne radnike nema novca“.

Prosek plate u Srbiji je 42 000 dinara, a u prosveti 36 000. Nađite jednu zemlju u kojoj je plata u prosveti niža od republičkog proseka. Očekujemo samo da se ono što postoji rasporedi kako treba. Ne može vozač u agenciji da ima dvostruko veću platu od profesora. Vozač u školi nema ni minimalac. Ne znamo da li ima novca, ali ne sme i neće biti zamrzavanja plata“, rekao je Živanović.

Povodom priča o viškovima zaposlenih u obrazovanju, on je rekao da je to posledica „nedomaćinskog“ ponašanja vlasti, direktora i školskih uprava prilikom zapošljavanja i da se može rešiti kroz prekvalifikaciju i angažovanje u obrazovanju odraslih.

 

Predstavnici sindikata obrazovanja najavili su da će održati sednice republičkih odbora na kojima će razmotriti situaciju kako bi videli kako će dalje postupati. Oni traže da se ispoštuje Zakon o budžetu, kao i povećanje plata u prosveti.

Bojan Minović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekao je novinarima da će taj sindikat tokom dana održati sednicu na kojoj će se razmatrati da li će 3. septembra biti organizovan štrajk upozorenja.

Kako je kazao, taj sindikat je izložio i probleme svih zaposlenih koji nemaju punu radnu normu, a odgovore će dobiti na narednom sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke i finansija.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da predstavnici tog sidnikata nisu sasvim zadovoljni sastankom, ali da su izneli stavove u vezi s povećanjem cene rada u ovoj godini i planiranom projekcijom budžeta.

Takođe, insistiraju na isplati jubilarnih nagrada i da se da predlog kolike su mogućnosti budžeta sledeće godine za povećanja plata.

„Dogovoreno je da se sledeće nedelje ponovo sastanemo da bi ministar finansija Mlađan Dinkić dao neki predlog…Očekujemo da ćemo održati sastanak u sredu ili četvrtak“, kazao je Pavlović. On je dodao da će na sednici republičkih odbora biti odlučeno da li je predlog prihvatljiv i kako će dalje postupiti sindikat, ali da se ipak ne razmatra štrajk.

Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije naveo je da taj sindkat neće odustati od povećanja koeficijenata.

„To je osnovni zahtev, ostali su sporedni, tražimo i isplatu nagrada, dodatke za razredna starešinstva, ali osnovni zahtev je povećanje plata“, kazao je on ističući da svi sindikati imaju gotovo ujednačene zahteve.

Dinkić:Hoću fer dogovor sa sindikatima prosvete i zdravstva

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će se sledeće nedelje sastati sa sindikatima prosvete i zdravstva, sa kojima će razgovarati o nivou zarada u tim sektorima i naglasio da želi da se postigne fer dogovor.

Dinkić je novinarima u Valjevu rekao da želi da napravi socijalni pakt koji će važiti u narednim godinama, a ne samo u ovoj godini. „Tako ćemo sveobuhvatno sagledati sve njihove predloge i siguran sam da ćemo imati najbolje rešenje. Nije mi ideja da rešavam samo goruće probleme, nikad ne radim na kratak rok. Hoću da napravim plan, koji će kompletno da obuhvati sledeću godinu“ rekao je Dinkić.

On je naveo da je uvek, pa i dok je ranije bio ministar finansija, imao odlične odnose sa sindikatima i da je uveren da će tako biti i u budućnosti.

Dinkić je pozvao i sindikat zdravstva na razgovore, istakavši da će uvek biti inicijator takvih razgovora koji su značajni za zaposlene. „Želim da napravimo socijalni pakt, da imamo jasan plan koliko mogu plate da rastu u javnim službama u narednim godinama“, rekao je Dinkić i naglasio da će se razgovarati i o svim drugim specifičnim problemima u tim sektorima.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete danas su imali sastanak sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem na temu povećanja zarada u prosveti, ali je taj sastanak završen bez konkretnog dogovora, a najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni naredne sedmice.

ТАNJUG