Покрајинска просветна инспекција утврдиће да ли су школа и наставници направили пропуст у реализацији екскурзије током које је у Врњачкој Бањи погинуо ученик осмог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Беле Цркве.

Танјуг (Саша Петровић)

Како је Танјугу рекао начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић, током екскурзије или наставе у природе ниједна активност ученика, па ни шетња, разгледање, не могу бити без присуства наставника.

„На грађевини не може бити никаквих активности из програма екскурзије, ту је место само радницима“, рекао је Тмушић након јучерашње несреће у којој је ученик настрадао пошто је, како се претпоставља, пао кроз незаштићени отвор недовршене зграде, планиран за лифт.

Како је рекао, током екскурзије наставник мора бити у потпуности посвећен безбедности деце, на опрезу 24 сата.

Он је указао да се за све околности дечакове смрти мора сачекати извештај полиције и подсетио да је правилник о екскурзијама донет 2006. године мењан је три пута.

Родитељи и наставници да едукују ученике пред екскурзије

Председница Удружења „Родитељ“ Драгана Соћанин апеловала је данас на родитеље и наставнике да у свакој прилици, посебно пред полазак на екскурзије, указују деци на опасности на које могу наићи ако не воде рачуна о својој безбедности.

Једна од мера која би допринела да деца буду безбеднија, можда, јесте да се повећа број наставника који иду са децом на екскурзију, под условом да то не повећава дневнице за њих, односно да деле укупан износ, рекла је Соћанин Танјугу, после јучерашње несреће.

Како каже Соћанин, недовршених зграда, попут ове где је у Врњачкој Бањи погинуо дечак, има свуда око нас, у комшилуку, крају, насељу, али родитељи и наставници треба стално да причају зашто су такви објекти опасни и шта може да се деси ако на пример желе да се „покажу пред друговима“.

Она сматра да је правилник о екскурзијама „на папиру у реду“, али да то није довољно.

„Морамо отворити тему и о њој разговарати“, рекла је она, упитавши где је био наставник, сматрајући, међутим, да не треба сву кривицу сваљивати само на њих.

Међутим, знамо да ако неко поведе децу, одговоран за њихову безбедност, рекла је Соћанин наводећи да наставник има пуно право да каже да не може сам да се брине о деци, посебно ако зна да у одељењу има несташне и недисциплиноване ђаке.

Ова трагедија поново је скренула пажњу на безбедност напуштених грађевина. Да ли ће несрећа бити довољно јак разлог да се по том питању предузму конкретни кораци, видеће се на примеру многих градова у земљи, па и Новог Сада, где је зграда Радничког универзитета већ годинама необезбеђена, а ипак веома посећена.

РТВ