Дубоко дирнути и замишљени над судбином интелектуалца посвећеног обликовању будућности друштва, суочавамо се са питањем чему се још може надати просветни радник у судару са институцијама система. У околностима у којима лични ентузијазам и оригиналност узмичу пред захтевима ефикасности, у којима властито постигнуће не меримо слободом, већ прилагодљивошћу, остаје нам да сведочимо како се судбина интелектуалца на овим просторима није суштински мењала стотинама година.
Препознајући у једном животу парадигму свих наших могућих невоља, желимо да искажемо своју солидарност и посвећеност идеји слободе. Слободе у којој човек живи не само од свога рада, већ и од своје неукаљане и неотуђиве части. У којој се никакав облак видљиве и невидљиве неправде не може наднети над његов живот и избрисати једно аутентично егзистенцијално искуство. А може ли се појединац сачувати од свих могућих злоупотреба закона, лишен ваљаног законског механизма одбране?
Зато позивамо све колеге који су у прилици да у среду, 21.12. у 13.00 часова дођу на протест који организује Форум београдских гимназија и подрже идеју поклапања права и правде, идеју слободе која је мера свих наших подухвата.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ