Испред спомен куће Вука Стефановића Караџића у Тршићу биће обележен Међународни дан матерњег језика. Почиње и обележавање 80 година од одржавања првог Вуковог сабора.

Међународни дан матерњег језика биће обележен испред спомен куће Вука Стефановића Караџића у Тршићу.

Trsic.jpg

Програм организује Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице, а средњошколци ће говорити о теми да ли је српски језик, језик 21. века.

Како је рекла агенцији Бета директорка тог центра Дајана Ђедовић радови ученика сведоче о богатству и лепоти српског језика, као и свести о важности лепоте матерње мелодије.

На Дан матерњег језика, 21. фебруара, почеће и обележавање 80 година од одржавања првог Вуковог сабора, додала је Ђедовићева.

Према њеним речима, тога дана, биће одржана свечана седница програмског савета Вукових сабора, као и концерт Бранкице Васић Василисе у Вуковом дому културе у Лозници.

У петак ће у Галерији Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић бити представљена публикација о Тршићу на шест европских језика, настала током прошлогодишње Летње школе српског језика у Тршићу.

Вуков сабор је седмодневна манифестација која се традиционално одржава у Лозници и Тршићу у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића. Међународни дан матерњег језика установљен је 1999. године.

РТС