Šumarice… Jednodušna podrška da 21. oktobar postane državni praznik

Ne pamti se kada je neka inicijativa dobila zdušniju podršku u Srbiji, od one kojom su čitaoci Pressa predložili da se 21. oktobar, datum masakra u Šumaricama, obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

predsednik SANU Nikola Hajdin i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

predsednik SANU Nikola Hajdin i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Potpis… Nikola Hajdin / Antifašizam… Žarko Obradović

Dugačkom spisku javnih ličnosti koje su potpisale ovu inicijativu pridružili su se i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Hajdin je za Press istakao da 21. oktobar treba da bude dan pomirenja.

– Datum kada se dogodio zločin u Kragujevcu možemo da shvatimo kao dan pomirenja među Srbima. To je ružno sećanje, ali moramo da živimo s njim, jer život ide dalje – rekao je Hajdin.

S njim se složio i ministar prosvete Žarko Obradović, koji je podsetio zbog čega je veoma važno da se ovaj dan obeležava:

– Datum masakra u Šumaricama treba da se obeležava kao Dan sećanja na sve žrtve u Drugom svetskom ratu. To je dan kada je ubijeno mnogo nedužnih ljudi, među kojima je bilo i dece, a sve to radi ostvarivanja nekakvih ideja koje su suprotne osnovnim principima čovečanstva kao što su mir, razumevanje solidarnost, ravnopravnost. Za mene taj datum ima dvostruku dimenziju… S jedne strane, on je značajan jer pokazuje sav apsurd takozvanih velikih ideja do kojih se dolazi preko ubistava. S druge, to je datum kada treba da se setimo da su srpski narod i svi građani Srbije bili deo antifašističkog pokreta. To je činjenica na koju svi treba da budemo ponosni i da je dostojanstveno obeležimo – ističe Obradović.

Da podsetimo, svi zainteresovani za ovu inicijativu mogu da se potpišu svakog radnog dana u našoj redakciji od 10 do 17 sati, u Kragujevcu na Đačkom trgu, kao i kod dopisnika našeg lista širom Srbije.

 

Violeta Nedeljković