toma1

slika1

Blic,  Sporazum postigla samo dva sindikata

Svoje potpise na sporazum, prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, u petak uveče stavili su predstavnici Vlade i dva sindikata Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

Predsednik Unije Leonardo Erdelji ocenio je da tim sporazumom nije ponuđeno ništa.

– S obzirom na nezadovoljstvo koje vlada u našem kolektivu, vrlo je verovatno da će štrajk biti nastavljen – naveo je Erdelji.

On navodi da su mu u petak čak nudili i automobil sa rotacionim svetlima da dođe u Beograd i potpiše sporazum.

– Nisam imao šta da potpišem. Kakve mi veze imamo sa javnim nabavkama ili penzijama. Ljudi su po Srbiji ogorčeni zbog ovakvog sporazuma. Pitaju zbog čega se ne spominje povećanje plata – kaže Erdelji za „Blic”.

U ovom sindikatu tvrde i da članovi napuštaju sindikate koji su potpisali sporazum i prelaze kod njih.

Ministar prosvete Žarko Obradović je juče izjavio da će ispunjenje obaveza iz protokola o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zavisiti od ekonomske situacije i pozvao đake da se od ponedeljka vrate na nastavu.

– Ako bude novca, onda ćemo deliti, a ako ne bude, onda ćemo imati povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetu za 2011. godinu – kazao je ministar.

 

U sindikatima kažu da su za njih ovakve izjave, kao i sam sporazum, isto što i tvrdnja da će „zemlja biti mokra ako padne kiša“. Predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović rekao je da će, ukoliko se ne donese odluka o potpisivanju sporazuma, biti reči o načinima daljih protesta ili štrajka.

 

Živanović, koji je prisustvovao pregovorima sindikata i predstavnika Vlade, navodi da nije mogao da potpiše protokol koji se „ne odnosi samo na prosvetne radnike, već i predstavnike ostalih sektora”. S druge strane, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Hadži Zdravko Kovač je rekao da je zadovoljan postignutim kompromisom i da će članice tog sindikata sa redovnom nastavom krenuti u ponedeljak.

 

I Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, pozvao je svoje kolege da se od ponedeljka vrate u škole i da drže časove 45 minuta. Međutim, s obzirom na to kakvo raspoloženje preovlađuje u dva sindikata čija se odluka još čeka, vrlo je moguće da se potpuna normalizacija nastave ipak ne dogodi početkom ove sedmice.