Текст преузет са портала Данас:


У школама чланицама Уније синдиката просветних радника 17. марта часови по 30 минута

Шарчевић: Награда просветарима у рукама Министарства финансија

Тешко да ћу моћи да закажем састанак премијера Александра Вучића са представницима синдиката образовања због његових обавеза у изборној кампањи – изјавио је за Данас министар просвете Младен Шарчевић.

 

 

Sarcevic FoNet Antonio Ahel

Он је то навео поводом очекивања представника сва четири репрезентативна синдиката да ће он бити посредник сусрета са председником Владе Србије.

Синдикати од премијера очекују одговор да ли ће њихови захтеви за исплату једнократне новчане помоћи (од уштеда од рационализације) и заосталих новогодишњих награда бити испуњени.

– Захтев за исплату награда смо министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и ја проследили Министарству финансија, а такозване уштеде на начин на који неки рачунају не постоје – каже Шарчевић.

Он није желео да коментарише најављени протест Уније синдиката просветних радника Србије, чији ће чланови 17. марта одржати једнодневни штрајк упозорења. Како се наводи у одлуци о штрајку коју је тај синдикат послао министру просвете, у школама чланицама Уније часови ће тог дана бити скраћени на 30 минута.

– Унија има своје разлоге за протест, а Министарство просвете предузима мере око свих договора. Редован састанак са синдикатима образовања, на којем ћемо наставити рад на новом Закону о основама система образовања и васпитања, заказан је за среду – навео је Шарчевић.

 Како је наш лист писао, Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије највероватније неће учествовати у штрајку упозорења, а ГСПРС ,,Независност“ ће одлуку донети следеће недеље. Портпаролка тог синдиката Весна Војводић Митровић каже за Данас да је ,,свака активност која је у интересу унапређења положаја запослених у образовању добродошла“ и да је ,,ирелевантно ко је иницијатор“, те да ће се приликом доношења одлуке о евентуалној подршци Унији ,,Независност“ руководити интересима просветних радника.