Akcija – U 169 opština građani će čistiti deponije, dvorišta, staze…

 

0807-tanjug

Više od 260.000 volontera očistiće danas oko 3.000 lokacija u najmanje 169 opština u Srbiji u okviru akcije „Veliko spremanje Srbije“.

Građani koji žele da doprinesu očuvanju životne sredine mogu to da urade prvenstveno sređivanjem svog dvorišta.

– Očekujemo da će ove godine akciju podržati mnogo veći broj građana. Oko 170 lokalnih štabova iz nekoliko gradova Srbije imaće svoje koordinatore, od kojih ćemo redovno dobijati informacije na kojim lokacijama se čisti. Svaki lokalni štab će u saradnji sa komunalnim preduzećima očistiti one lokacije koje su najugroženije – kaže za Press Green direktor akcije „Očistimo Srbiju“ Milan Kinđić.

U toku ovogodišnje akcije koordinatori će fotografisati mesto na kojem se nalazi deponija pre i posle čišćenja, kako bi se video napredak.

– Novina koju koristimo u ovoj akciji, ali i nadalje, jeste novi softverski sistem, na osnovu koga građani mogu na sajtu www.ocistimosrbiju.rs, na interaktivnoj mapi da obeleže divlju deponiju i postave fotografije. Nama će u subotu prioritet biti one deponije koje su građani iz čitave Srbije postavili na sajt. Sve ono što ne očistimo za jedan dan, biće sređeno do kraja godine u okviru akcije „Očistimo Srbiju“ – ističe Kinđić.

On je dodao da trenutna pokrivenost teritorija na kojima se smeće adekvatno odlaže iznosi 60 odsto, što je više nego u prethodne dve godine. Podsetimo, prošle godine u akciji „Veliko spremanje Srbije“ oko 208.000 građana očistilo je 3.842 lokacije, a uklonjeno je više od 100.000 kubnih metara otpada.

 

A. Gavrilović