Daroviti

Провере знања, умећа и талента од сутра до недеље полагаће будући прваци уметничких, математичких и филолошких одељења у средњим школама за надарене ученике.Талентовани основци који желе да образовање наставе у средњим школама и средњошколским одељењима за даровите, од сутра до недеље полагаће пријемне испите. На посебним проверама знања, умећа и талента ђаци ће морати да бриљирају да би завредели место у првом разреду музичких и балетске школе – јединих кућа знања где поени са завршног испита неће утицати на рангирање кандидата.

За упис у београдску Математичку гимназију и математичка одељења у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Ваљеву и Зрењанину рачунаће се и успех на „малој матури”, али ће резултати са пријемног бити важнији.

Исто важи и за филолошке гимназије, а без положеног пријемног теста страног језика осмаци не могу да упишу ни билингвална одељења у обичним гимназијама. Тродневни пријемни из цртања, сликања и вајања очекује будуће прваке атрактивних уметничких заната које у престоници нуде „Техноарт Београд” – домаћин пријемног, Школа за дизајн и „Дрво арт”. Укупно 184 места предвиђено је за прваке у смеровима гравер, јувелир, грнчар, калиграф, стилски кројач, конзерватор културних добара, техничар дизајна графике, амбалаже, текстила, ентеријера и индустријских производа, ликовни техничар и дрворезбар.

– Цртање и сликање полажу се сутра и прекосутра у две смене – од 9 до 12 и од 14 до 17 сати. Вајање ће свих 255 кандидата полагати 12. јуна од 9 сати до поднева. Први резултати биће објављени у четвртак 16. јуна када ће до 12 сати ученици моћи да погледају радове и поднесу жалбу ако сматрају да су оштећени, то јест да бодови нису ваљано сабрани– казао је Ненад Младеновић, директор „Техноарта”.

Већа конкуренција него за уметничке занате ове године биће у двојезичним одељењима, где се за пријемни пријавило три пута више осмака него што је планирано првака. Да би у Трећој београдској гимназији, на пример, похађали билингвалну наставу на српском и француском или италијанском, свршени основци сутра морају да покажу завидно знање страног језика.

– Неопходно је да освоје минимално 14 од могућих 20 поена на тесту, како би стекли право да конкуришу за упис у двојезична одељења. Пријемни ће трајати готово цео дан. Од 9 до 11 сати је писани део, а од 13 часова усмени. Пријављено је 43 кандидата за француски и 33 за италијански, а планирано је само по петнаест ученика у две групе за оба језика. У понедељак ће бити објављени резултати. После 8 сати ђаци ће моћи да поднесу приговоре, који ће се решавати до 13 сати. Након тога, знаће се коначни збир бодова са пријемног па ће ђаци видети да ли ће касније у списку жељених школа и смерова моћи да наведу билингвално одељење – појаснила је Драгана Васић, директорка Треће гимназије.

За пријављених 210 кандидата који желе да постану ђаци Филолошке гимназије провера знања српског језика почиње у 11 сати у суботу. Сутрадан их од 13 сати чека полагање страног језика.

– За коначне резултате и ранг листу мораће прво да положе завршни испит. Сачекаћемо да нам основне школе доставе податке о поенима које су потенцијални прваци Филолошке освојили на „малој матури” и онда ћемо објавити дефинитивну бодовну листу– казала је Јелена Срдић, помоћник директора Филолошке гимназије.

Даровити математичари полагаће пријемни у суботу од 13 сати и истог дана предвече сазнаће резултате теста.

– Радиће такозване задатке са вишеструким избором, у сваком ће им бити понуђено пет одговора од којих треба да заокруже тачан. Имаће 120 минута на располагању за рад. Поступак решавања се неће прегледати, зато ће бодовање трајати краће – појаснио је Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

————————————————————

У средње музичке и балетску без поена са „мале матуре”

Датум уписа првака у музичке школе и балетску није одређен иако се при рангирању кандидата неће сабирати поени са „мале матуре”.

– Чекамо да нам се доставе упутства о датуму када ће бити упис. Извесно је да осмаци који буду положили пријемни морају да сачекају потврду да су изашли на завршни испит у матичној основној школи, јер то је део документације коју треба да доставе средњој школи где настављају образовање, па и музичкој – објаснила је Слађана Шегавчић, директорка Музичке школе „Даворин Јенко”.

Прелиминарни резултати пријемног у Балетској школи „Лујо Давичо” освануће 15. јуна. Од 8 до 16 сати кандидати незадовољни успехом моћи ће да поднесу приговоре, а дан каније почиње подношење потребне документације за пријем балетских уметника у средњу школу.

Савети осмацима

Душко Бабић, директор Филолошке гимназије: „Ко се спремао не треба да се плаши. На пријемном ће бити искључиво градиво које су ђаци учили у основној школи.”

Ненад Младеновић, директор школе „Техноарт Београд”: „Најважније је да се деца опусте. Сваке године долазе на пријемни под таквим стресом да не знају да попуне основне податке – име, презиме, име оца – на папиру којим дешифрујемо радове јер комисија их прегледа под шифром и не зна ко су аутори. Памтим кад је клинац пред почетак полагања пао у несвест, стигао у Хитну помоћ и после примљене инфузије се вратио да уради пријемни – толико му је било стало да положи.”

Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије: „Због треме, деца често ураде пријемни много слабије него што би могла. Највише ће им значити да на тест дођу растерећени, да пажљиво читају задатке и раде полако да би у одлучивању који ће понуђени одговор да заокруже пресудило знање, а не трема”.

Миленија Симић-Миладиновић