ZLATIBOR – Još 15 dece osnovne škole “Nikola Tesla” iz Rakovice obolelo je od stomačnog virusa na rekreativnoj nastavi na Zlatiboru, rekla je direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice dr Biljana Mijović.

Reč je o deci koja su od subote smeštena u objektu “Dijamant”, gde se i početkom meseca desila ista epidemija, koja je, kako kaže Mijovićeva, uzrokovana virusima.

“Mi smo uradili 19 analiza hrane, vode i briseva zaposlenih u

odmaralištu „Dijamant“ i konstatovali da uzrok epidemije nisu bakterije,već virusna infekcija.

„O kom virusu je reč teško je reći, jer deca su samo povraćala i nisu imala dijareju, pa je bilo nemoguće uzorkovanje materijala za analizu”, kaže Mijovićeva.

Ona kaže da nema razloga za paniku jer su deca imala samo lake simptome, bez potrebe za bolničkim lečenjem i da su pod stalnim nadzorom pedijatra.

“Ovakve infekcije su učestale u toku zime jer vreme pogoduje širenju stomačnih virusa, koji su veoma otporni i posebno se brzo šire u kolektivu gde ima veći broj osoba”, kaže Mijovićeva.

Mijovićeva ističe da se ovakve epidemije dešavaju i u drugim odmaralištima u Srbiji, gde deca borave na rekreativnoj nastavi, samo što užički Zavod za javno zdravlje redovno prati situaciju na Zlatiboru i obaveštava javnost o tome.

Autor:

Agencija BETA