Kao i svake godine, prva sedmica oktobra posvećena je deci; zato i jeste dečja nedelja, a ovogodišnja biće vodjena stihovima Ljubivoja Ršumovića: „Dece ima razne, al’ svako dete je ličnost, razlike nisu kazne, u razlikama je naša sličnost“.

 

Program obeležavanja Dečje nedelje u „Zmajevoj“ školi je izuzetno bogat. U ponedeljak, 3. oktobra, učenici mlađeg uzrasta sa svojim učiteljima i učiteljicama održaće čas posvećen dečjim pravima. Viši razredi, u saradnji sa učenicima škole „Đura Jakšić“ u podne imaće sportske susrete pod motom „Sportom od slabića do zdravog ljudskog bića“.

Predviđeno je da devojčice igraju košarku, a dečaci fudbal. Zanimljivo je da će ekipe koje se sastaju biti mešovite, iz obe škole, čiji je sastav odredio žreb. Za utorak su niži razredi predvideli dolazak i prijem prvaka u gradsku biblioteku „Vuk Karadžić“, dok će se sedmaci i osmaci nadmetati u kvizu znanja.

U sredu mlađi uzrast organizuje trampilište igračaka, dok viši razredi s nestrpljenjem očekuju već dobro osmišljeno oslikavanje fasade zgrade u dvorištu. Četvrtak je, kao u svake godine, predviđen za „Trku za srećnije detinjstvo“, dok će u petak učenici nižih razreda crtati na asfaltu, a viši prva dva časa zameniti uloge sa odraslim. Nakon završetka nastave održaće se đačka pijaca, a završnica je u diskoteci, gde će učenici sa svojim nastavnicima veselo završiti ovu nedelju.

Sve aktivnosti biće organizovane posle šestog časa. Osim toga, organizovani su i literarni i likovni konkursi na temu „Moj učitelj/moja učiteljica“ kao i akcija „Dinar za knjigu“, u okviru koje će učenici moći da pomognu kupovinu knjiga potrebnih školskoj biblioteci.

 

D.K.