OBRADOVIC_RESURS

(архивски снимак)

У основним и средњим школама, чланицама Уније синдиката просветних радника Србије, данас је организован једнодневни штрајк упозорења, скраћењем часова или уз потпуну обуставу рада, због неисплаћених јубиларних награда за 2009. и 2010. годину.

Министарство просвете и науке Србије саопштило је да од 1.815 школа у Србији данас делимично штрајкује 78, док је у 18 потуно обустављена настава.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да разуме запослене у школама због чега траже да се испуне обавезе, али не може да разуме да се за то користи штрајк.

„Сви треба да будемо свесни економске ситуације у којој се налазимо и стања у буџету“, рекао је Обрадовић новинарима у „Сава центру“, и поновио да ће јубиларне награде бити исплаћене.

Неспорно је да смо те обавезе већ почели да извршавамо, рекао је Обрадовић и истакао да је, према речима градоначелника Драгана Ђиласа, град Београд данас започео исплату.

У том послу сада је само питање сарадње локалних самоуправа и тока исплате новца, казао је он и навео да, ако синдикат сада поставља додатне услове, „сами можемо проценити шта им је суштина“.

РТС