Izvor: Beta

dinari-novac-menjacnica-intro_130x55

PRIJEPOLJE

Direktori osnovnih i srednjih škola u opštini Prijepolje naveli su danas da neće prihvatiti da budu „udarna pesnica za kažnjavanje i disciplinovanje prosvetnih radnika“

Nakon sastanka u Prijepolju, direktori osnovnih i srednjih škola u saopštenju su ocenili da probleme u prevazilaženju štrajka treba da traže sindikati prosvetnih radnika i Ministarstvo prosvete.

„Traženje od direktora da obračunaju zarade radnicima u skladu sa ostvarenim efektivnim časovima, pokazuje da se direktori stavljaju u položaj da treba da kažnjavaju kolege“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su podaci o štrajku svakodnevno dostavljani Školskoj upravi, pa treba očekivati da „obračun efektivnog rada izvrše stručne službe Ministarstva prosvete, imajući u vidu da rad u školi ne podrazumeva samo obaveznu nastavu već i niz drugih aktivnosti“.

„Mi nismo u mogućnosti da procenimo i nađemo modus za obračun efektivnih časova rada jer su nastavnici obavljali sve druge obaveze kako bi škola normalno funkcionisala čak i u uslovima zakonskog štrajka. Umanjenje plata prosvetnim radnicima bi imalo dalekosežne negativne posledice i sigurno ne bi dovelo do rešenja problema“, zaključili su direktori škola.

U opštini Prijepolje ima osam osnovnih i tri srednje škole.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će prosvetni radnici koji štrajkuju dobiti umanjene zarade, odnosno da će im biti plaćeno koliko su radili.

Sindikati koji i dalje štrajkuju skraćivanjem nastave na 30 minuta najavili su potpunu obustavu nastave ako im zarade budu umanjene.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje 37,5 odsto škola u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva, časovi su za 15 minuta kraći u 673 škole.

Nastava se redovno odvija, uz časove od po 45 minuta, u 1121 školi ili 62,5 odsto od ukupnog broja.

Skraćenjem časova na 30 minuta, od 28. januara štrajkuju tri reprezentativna sindikata. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, kao i Sindikat radnika u prosveti.

Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio dogovor sa Vladom i prekinuo štrajk.