Uprkos dopisu Ministarstva prosvete direktori škola odbili da smanje plate štrajkačima

BLIC, B. Gigović/Ž. Dulanović

direktori_odbili_ds_smanje_plate_f

NOVA VAROŠ – Direktori tri škole u Novoj Varoši odbili su da u skladu sa zahtevom Ministarstva prosvete obračunaju i umanje zarade zaposlenima koji su i dalje u štrajku i drže skraćene časove. Slični stav imaju i direktori škola u Prijepolju. Ministarstvo prosvete, naime, poslalo je dopis u kome traži da se kazne svi prosvetni radnici koji su učestvovali u štrajku i to sa umanjenjem zarada od 6.000 do 15.000 dinara.

Tomislav Živanović, predsednik granskog sindikata “Nezavisnost”, rekao je da je na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da će ukoliko se nadoknade propušteni časovi, novac od umanjenih zarada biti nadoknađen.

On je još dodao da dok se ne potpiše konačan sporazum štrajka nema i da se sledeće nedelje očekuju novi sastanci sa predstavnicima Ministarstva prosvete o zahtevima štrajkača. Tako da se još ne odustaje od ideje da od 22. marta opet bude obustavljena nastava, a tri dana kasnije bude organizovan miting ispred Vlade.

To je potvrdio i Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti, napominjujući da prosvetari više nemaju šta da izgube i da su spremni da se bore do ispunjenja svih zahteva.

– Ovaj čin je apsolutno nezakonit i to ćemo i da dokažemo. Ministarstvo je čak uslovilo direktore da ukoliko to ne učine, da neće nikome dati platu – kaže Brajković.

Kako nezvanično saznajemo, ministarstvo ne planira da odustane da prosvetarima, koji su u štrajku, obračuna zaradu na osnovu efektivnih časova rada. Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije, zatražio je od ministarstva da preispita odluku o smanjenju zarada, ili bar da obrazlože kako da se realizuje to umanjenje.