Kraljevo7

Школа „Четврти краљевачки батаљон“ једна од најтеже оштећених

Ђаци краљевачких основних и средњих школа и наредне године гураће се, по свему судећи, у ходницима, слушати наставу у подрумима, бити подељени на по три локације, лишени стручних кабинета, а практична знања стицати захваљујући љубазности приватника јер до данас држава Србија није званично рекла одакле ће да одвоји 150 милиона динара, који су по грубим проценама потребни да се санира све што је земљотрес још прошлог новембра урадио на зградама у којима знање стичу будуће генерације из Краљева и околине.

Гимназија, Електросаобраћајна школа “Никола Тесла”, Економска, Основна школа “Чибуковачки партизани” само су неке од оштећених школа чији ђаци су похађали наставу у ванредном стању. За већину школа потребно је најмање седам до осам милиона динара за реконструкцију. Све што је до Краљевчана, урађено је и пројекти за реконструкцију су готови. Одобрио их је углавном у свим случајевима Грађевински факултет у Београду.

– Пројекат је одобрен још 31. марта. Тада смо добили документ и процену коштања радова. Око седам милиона за основне и још око два милиона за додатне радове јер после уређења статике и свега што је неопходно, школу треба и окречити, средити степенице, јер све то не потпада под обавезне радове. Када смо добили потврду да је пројект прошао, послао сам допис министарству. Како тада, тако и сада. Ни речи о томе има ли пара. А без обезбеђених пара нема ни расписивања тендера, ни тражења извођача, ни почетка радова – каже Петар Лишанин, директор Електро-саобраћајне школе “Никола Тесла”.

Зграда ове школе тешко је оштећена на више места. Прочеље које лежи на стубовима је дословце забрањена зона, али су и оштећења која воде из задњег дела ка школској сали огромна. Да се сутра заврши тендер, а потребно је најмање месец дана по обезбеђивању пара да буде одабран извођач, треба најмање два месеца да се жестоко ради како би школа била доведена у стање да ђаци поново кроче у њу. Судећи по садашњем стању, саобраћајци ће бити и у септембру подстанари у Основној школи “Четврти краљевачки батаљон” на Машинском факултету и у школи “Јово Курсула”.

Још више пара треба да се реновира зграда где су Гимназија и Економска школа, скоро 24 милиона само да буде статички сигурна, а после тога…

Побеђују и без школске зграде

Иако подстанари лишени приступа стручним кабинетима, ђаци Електросаобраћајне школе “Никола Тесла” на недавном државном првенству школа исте класе, успели су да освоје сјајно друго место у екипној конкуренцији, а бројни ђаци су се вратили и са златним медаљама.

– Економци су се некако сместили у Медицинску, а ми смо се расули по основним школама у Рибници и на Берановцу. Ситуација је веома тешка. Све папире да се крене у санацију и обнову имамо, али засада ништа од тога – каже Мирослав Видић, директор краљевачке гимназије.Сем тога да за реконструкцију свих школа треба око 150 милиона динара, да се ситнији послови већ раде, да су неке школе које су мање оштећене, углавном на сеоском подручју, враћене у стање погодно за наставу, начелник Одељења школске управе у Краљеву Жарко Милосављевић није могао да нам каже ништа опширније.- Треба заиста пуно новца, али о томе одговор треба да да министарство – каже он.

Иако смо покушавали да дођемо до Зорана Трнинића, задуженог у Министарству просвете за финансије, он јуче није био доступан.

 

Србо Трифуновић