РТВ

Основне средње школе и факултети од понедељка почињу редовно да раде. Према речима министра просвете и науке од 1.796 школа у Србији у понедељак неће радити 63, а у 176 школа било је проблема са прокишњавањем.

Поучени ранијим искуствима када је било неупоредиво мање падавина, а кровови школе редовно су пропуштали, ванредну ситуацију ове године схватили су озбиљно, кажу у ОШ „Иво Лола Рибар“ у Новом Саду.

„У почетку је мушки део колектива чистио снег око школе, међутим када се он толико нагомилао да људи више нису били у могућности да то раде, обратили смо се штабу за ванредне ситуације града Новог Сада који је препознао наше потребе, очистили смо кровове што је најважније и олуке тако да смо спречили продирање воде у учионице, каже Милорад Чудић, директор ОШ „Иво Лила Рибар“.

У тој школи школско двориште је једини простор за боравак деце ван зграде, на ком је, како су нам рекли, током ванредног распуста снега било и преко 30 цм. Судећи по радовима оно ће у понедељак бити потпуно спремно за почетак наставе.

Због редовног ангажовања запослених у школи Иво Лола Рибар и током нерадних дана ученицима је ипак било омогућено да имају ваннаставне активности.

Многе школе у Србији међутим нису имале ту могућност.

Због леденог таласа који је захватио земљу настава у школама је обустављена од 6. фебруара.

Гостујући у Дневнику Радио-телевизије Војводине начелник школске управе Јужнобачког и Сремског округа, Петар Виђикант рекао је да од 104 школе на овом подручју само у једној сутра неће почети настава.

Због прокишњавања школе ђаци бечејске ОШ „Север Ђуркић“ остају и даље на распусту.

Према речима начелника Виђиканта пропуштено градиво биће надокнађено тако што ће школска година бити продужена за пет радних дана.

РТВ