obradovic-velika

Због веома ниских температура и снежних падавина, наредне седмице ђачки распуст у целој земљи. Факултети, на којима је у току испитни рок, требало би да одложе испите или да их групишу у један дан.

Основци и средњошколци наредне недеље су на распусту. У Министарству просвете кажу да су, пре свега због безбедности деце али и због штедње енергената, препоручили локалним самоуправама да обуставе наставу од понедељка до петка.

Изјава Жарка Обрадовића

„Став Министарства просвете је да основне и средње школе не раде. Ако локалне самоуправе не донесу ту одлуку, онда ће Министарство донети“, рекао је министар просвете Жарко Обрадовић.

Према његовим речима, предшколске установе биће предмет посебног изучавања сваке локалне самоуправе, с обзиром да су они у оквиру насељених места.

Обрадовић каже да ова одлука неће имати попследица на наставу.

„Школе ће донети планове надокнаде програма, као што су то чиниле и раније, када је била епидемија грипа“, рекао је Обрадовић.

Факултети, на којима је у току испитни рок, требало би да одложе испите или да их групишу у један дан.

У београдским основним и средњим школама наредне седмице неће бити наставе, због ванредних временских околности, али ће основцима од првог до четвртог разреда бити омогућен продужен боравак.

Продужени боравак биће организован и у преподневној и поподневној смени, а из Секретаријата за образовање саопштено је да је директорима основних школа упућен допис у којем се тражи да обезбеде довољан броја учитеља за рад са децом у боравку.

У школама ће наредне седмице бити организована дежурства за ученике који иду у продужени боравак, као и за ученике чији родитељи због радних обавеза децу морају да оставе у школама, наведено је у саопштењу.

РТС