Đaci sami snabdeli biblioteku

Zbog malog fonda biblioteke OŠ „Dositej Obradović“ u selu Volujcu kod Šapca, učenici sami rešavaju problem kroz akciju „Pokloni knjigu, obogati biblioteku“. Kolektiv škole proširio akciju i na još 11 izdvojenih odeljenja u selima Pocerine.

Da bi pročitali lektiru, učenici OŠ „Dositej Obradović“ u selu Volujcu kod Šapca godinama se snalaze, jer je fond biblioteke zanemarljiv i smešten u samo 6 kvadratnih metara. Kako nadležne ustanove nemaju novca, odlučili su da sami reše problem.

Biblioteka je mala, ali je interesovanje za knjige veliko.

Ne zaostaju ni rezultati, a žedni znanja, osnovci iz Volujca koji se zbog čitanja okupljaju u prostoriji od nekoliko kvadrata, rešili su da naprave akciju i sami obogate biblioteku.

Najaktivnije do sada je VI 2. Pomažu i roditelji, komšije, nastavnici.

Kristina Trifunović iz odeljenja VI 2 OŠ „Dositej Obradović“ iz Volujca kaže da su do sada uspeli da sakupe oko 60 lektira i knjiga. Prema njenim rečima, motiv je da se pomogne  biblioteci, jer je čitanje nešto lepo, obrazuje čoveka i bogati rečnik.

„Ovo je najbolji način da deca nauče šta znači čitati i da razviju svoj govor, mozak i maštu“, rekla je Jovana Vilotić iz odeljenja VI 1.

Predsednik Đačkog parlamenta Milan Ostojić kaže da se dosta dece odazvalo i da dnevno donosu dvadesetak knjiga.

Svesni važnosti lepih navika koje se formiraju u ranom detinjstvu, kolektiv škole proširio je akciju „Pokloni knjigu, obogati biblioteku“ i na još 11 izdvojenih odeljenja u selima Pocerine.

Učiteljica u Volujcu Svetlana Nikolić napominje da biblioteka mnogo znači zbog ljubavi prema knjizi i prema čitanju.

Direktorka OŠ „Dositej Obradović“ Volujac Suzana Petrović ističe da deca nemaju prostora u biblioteci, iako dolaze da se druže i provode svoje vreme.

Složan kolektiv seoske škole mašta da napravi i police za prikupljene knjige.

Uz malu pomoć zajednice bi proširili i prostoriju biblioteke, za šta skromno kažu, nije potrebna velika suma novca.