Učenici Građevinske škole

U većini građevinskih škola za zanate se nije niko prijavio. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, građevinci brzo dolaze do posla

UČIONICE spremne za tesare, zidare i armirače ostaće i u septembru prazne. Srednjoškolci su nezainteresovani za građevinske zanate, a većini stručnih škola u Srbiji koje školuju ove kadrove nije se prijavio nijedan đak. S druge strane, tržište vapi za građevincima, dobro su plaćeni i za njih posla uvek ima.

Čak i Građevinska škola u Beogradu, koja uspeva da popuni oko 80 odsto školskih klupa, ove godine nije imala nijednog prijavljenog učenika za smerove – staklorezac, kamenorezac i polagač podnih obloga!

– U Beogradu je situaciju još najbolja – kaže za ”Novosti” Momir Andesilić, predsednik Zajednice geodetskih i građevinskih škola Srbije. – Samo je nekoliko ostalih škola uspelo da prikupi oko 20 odsto od predviđenog broja đaka na trogodišnjim profilima.

Kako tržište već godinama kuburi s majstorima, ovim đacima ponuđene su i dodatne pogodnosti. Građevinske firme ih stipendiraju tokom celog školovanja, a za njih su obezbeđena i mesta u đačkim domovima. A kada završe školu, vrsni majstori zarađuju dobro. Dnevnica im je najmanje 50 evra i do posla dolaze lako.

Građevinci su među profilima koji se najkraće zadržavaju na tržištu rada. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalaze se 1.832 armirača, betonirca, tesara i zidara, s trećim stepenom stručne spreme, a sa drugim stepenom stručnosti još 799 građevinaca – pomoćnika ovih majstora.

– Ova zanimanja spadaju u grupu onih sa kojima se ljudi brže zapošljavaju – kažu u NSZ. – Od početka godine poslodavci su tražili 1.617 radnika ovih struka, a s naše evidencije se u tom periodu zaposlilo 335 osoba. Poslodavci povremeno imaju poteškoća u obezbeđivanju ovih kadrova, jer su mnogi od njih angažovani na crno.

Zato rad na crno daje krivu sliku da ima nezaposlenih građevinaca. Jer su mnogi od njih neprijavljeni, a na evidenciji su Zavoda kako bi obezbedili zdravstveno osiguranje.

– Teško je objasniti zašto svi toliko beže od građevinskih radova. Većina poslova je sada mehanizovana i malo se radi ručno – napominje Andesilić.

Odeljenja su, ipak, prazna, a đaci bi u administraciju, a ne na gradilište.

„Večernje novosti“