Школска година дужа за недељу дана

skola-foto-zze-jovanovich

Школе, у зависности од тога да ли су обуставиле наставу или скраћивале часове, треба да надокнаде од једног до 11 радних дана.

Часови изгубљени због потпуне обуставе рада у школама биће надокнађени продужењем школске године, увођењем радних субота и, изузетно, сажимањем градива, одлучио је јуче Жарко Обрадовић, министар просвете. Најмање један а највише 11 радних дана треба да надоместе просветари и школарци, у зависности од трајања потпуне обуставе рада. Министарство сматра да се часови у школама где је школска година била прекинута могу надокнадити додатном радном недељом. Куће знања које су изгубиле више од пет радних дана, надокнађиваће наставу и у току четири радне суботе.

У овом плану је, чини се, занемарена чињеница да протест још траје. У 749 школа деца уче 15 минута краће од вршњака у 1.045 школа где часови трају пуних 45 минута. А ако договор са представницима власти не буде постигнут, просветни синдикати у штрајку уверавају да ће часови бити скраћени до краја школске године.

Дефинитивно ће бити оштећени ђаци у школама које раде скраћено. Нити ће савладати исто градиво нити ће имати квалитетна предавања а ни времена за одговарање као ученици школа које не штрајкују. Несразмерно скраћењу и броју одржаних часова од 24. јануара, када је почео штрајк, професорима јануарске плате нису „скраћене” и питање је да ли ће бити.

Под лупом је и валидност протокола који је 4. фебруара потписан у Влади Србије.

– Влада је попустила пред притиском Међународног монетарног фонда и као што су саопштили министарка финансија и шеф мисије ММФ-а, од ванредних повишица, како ствари стоје, и поред Протокола, неће бити ништа – приметио је Хаџи Здравко Ковач, генерални секретар Синдиката радника у просвети Србије.

Ковач је јуче тражио од Жарка Обрадовића и Диане Драгутиновић, министара просвете и финансија, да обзнане да ли протокол који су потписали са синдикатима важи или не. У писму које је послао влади и ресорним министрима Ковач наводи да је Диана Драгутиновић демантовала тврдње Жарка Обрадовића да је „влада са синдикатима потписала протокол који се показао као добар и да је потврдила гаранције за повећање плата у просвети.”

– На овај начин, сем неозбиљних синдиката који су прихватили понуду па потом повукли потпис са протокола, добили смо и неозбиљне министре који су у само три дана саопштавали супротне ставове. Од оних да је протокол обавеза владе до најновијих да од тога нема ништа. На тај начин обманули су јавност и просветаре. Подсетићемо их на институцију оставке, и то безусловне, као моралног чина и последицу за олако изречене јавне речи и непоштовање докумената потписаних у име Владе Србије – нагласио је Ковач.

Министар просвете изјавио је јуче у Јагодини да је влада од пет захтева синдиката у образовању испунила четири и опет позвао просветне раднике да прекину штрајк, преносе агенције. Обрадовић је појаснио да је влада обезбедила повећање плате у овој години за седам одсто за цео јавни сектор. Он сматра да исплата јубиларних награда и отпремнина за просветаре, као и предстојећи разговори са синдикатима о променама у образовном систему нису спорни.

Од „четири и по испуњених захтева” просветних синдиката реализоваће се они који не коштају државу, а могли су одавно да се испуне, истиче Миодраг Скробоња, стручни сарадник Уније синдиката просветних радника Србије. Додао је да Стална конференција градова и општина тврди да просветним радницима не може да исплате јубиларне награде за 2009. и 2010. годину – зато што за то нема средства и не постоји правни основ, јер је исплата награда претходне две године била укинута.

Миленија Симић-Миладиновић

ВАЖНО :

Редакција ГСПРС „Независност“ Вас пита:

КО ЈЕ И ШТА ОБЕЋАО ????

КО ЈЕ И ШТА ПОТПИСАО ????

КО ЈЕ И ШТА ИСПУНИО ????

– ДА ЛИ ЈЕ ШТРАЈК ЗАВРШЕН ????

( У колико знате одговоре на постављена питања стекли сте услов за приступање чланству ГСПРС „Независност“…

Ваше је само да преузмете приступницу, попуните је и јавите се нашој редакцији на тел/факс 011-330-67-84 или 011/ 330-67-54, а све остало је наша брига….

ПРЕУЗМИ ПРИСТУПНИЦУ