Osmaci4

Додатни часови за малу матуру

Новосадске школе углавном су надокнадиле часове пропуштене због штрајка просветара, а око 70 одсто њих увело је и ванредни час како би помогли осмацима да лакше положе завршне испите.Сваки наставник српског, односно матерњег језика, и математике има обавезу да сваке недеље одржи додатан час ученицима осмих разреда који се припремају за полагање мале матуре.

Таква припрема се одржава у већини новосадских школа, а председник Актива директора основних школа Светозар Козаров каже за Пресс да је то сасвим довољна помоћ будућим средњошколцима да успешно положе завршне испите.

– Збирке задатака из оба предмета одавно су објављене на сајту Министарства просвете. Колико знамо, половина задатака на полагању ће бити позната, 25 одсто ће бити делимично познато, а 25 одсто ће бити потпуно непознати задаци. За сада немамо прецизних информација да ли ће, и за колико, бити одложено полагање мале матуре – каже Козаров.

Директор Основне школе „Иво Лола Рибар“ Милорад Чудић каже за Пресс да наставници математике и српског језика раде са децом припреме за малу матуру у оквиру своје радне недеље.

Приватни часови до 4.000 месечно

Приватни часови српског језика и математике коштају од 300 до 500 динара, у зависности од трајања обуке. Према речима једне Новосађанке која држи часове, сат обуке из српског језика стаје 400 динара, док сат и по кошта 500.

– У зависности од тога колико ученик зна, потребно је око месец и по дана озбиљног рада, што подразумева два двочаса недељно – каже саговорница Пресса.

– Постоји законски минимум од 10 часова које школа мора да одради, али код нас се након часова увелико раде припреме. Наши наставници математике и српског језика до сада су одржали већ три симулације полагања са осмацима. Сматрам, као родитељ и педагог, да су часови у школи довољни да би се положила матура и да деци нису потребни приватни часови. Ипак, има родитеља који плаћају деци приватне професоре, али одговорно тврдим да су часови у школи довољни – истиче Чудић.

По свему судећи, мала матура ће бити одложена, а како за Пресс наводи начелник Школске управе за Јужнобачки округ Петар Виђикант, термин ће бити познат после пролећног распуста.

– Неће бити већег померања термина јер је око 45 одсто школа које су биле у штрајку већ надокнадило пропуштене часове. Према проценама, припремну наставу реализује око 70 одсто школа. Њихова припрема је уврштена у годишњу норму наставника српског језика и математике, тако да за те послове наставници не могу и не смеју да буду додатно плаћени. Уколико се дешава да се у некој школи наставници плаћају за припремне часове, то се мора пријавити просветној инспекцији – истакао је Виђикант.

Лариса Оноди