РТС                    deca

Представници три синдиката просвете, који су у штрајку предали су Влади и министрима финансија и просвете допунски захтев уз Протокол. Према подацима Министарства просвете, повећан број школа у којима се настава нормализује.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић изјавио је да су представници три синдиката просвете, који су у штрајку, предали Влади и министрима финансија и просвете допунски захтев уз Протокол.

Брајковић је објаснио да се тим допунским захтевом траже измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања и Посебног колективног уговора.

Допунски захтев, уз Протокол од 4. фебруара, потписали су представници Уније синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника “Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије, навео је Брајковић.

Синдикат радника у просвети Србије наставља штрајк у школама, скраћењем часова на 30 минута, а да ће о евентуалној надокнади пропуштених наставних садржаја, разговарати са Министарством просвете по завршетку штрајка, додао је Брајковић.

Унија синдиката просветних радника Србије наставља штрајк, али уместо потпуне обуставе рада од понедељка ће њихови чланови држати часове у трајању од 30 минута.

Према подацима Министарства просвете, број школа у којима се настава нормализује и јутрос је повећан. Часови од 45 минута и скраћени часови од 30 минута одржавају се у 1.775 школа или у 98,8 одсто установа.

Према најновијим подацима из школских управа, од 1.804 основне и средње школе у Србији, настава се у потпуности реализује у 1.013 школа, што је 56,4 одсто, док се часови од пола сата одржавају у 762 школе, односно 42,4 одсто.

Настава је потпуно обустављена у 19 школа, што представља 1,1 одсто, а то је за девет школа мање него у јучерашњој преподневној смени, саопштено је из Министарства просвете.

Просветни радници почели су штрајк 28. јануара. Синдикат образовања Србије је прекинуо штрајк пре три дана, док остала три репрезентативна синдиката настављају штрајк.