BB

Један комплет код куће, други у школи

Сваки београдски основац требало би да, од школске 2012/2013. године, има два комплета уџбеника, уколико родитељи ђака позитивно реагују на предлог Града да ђаци добију бесплатне књиге на коришћење. То практично значи да деца не би носила књиге са собом, јер би један комплет био у школи, а други за учење код куће. Идеја је потекла од надлежних из Скупштине града, а о томе се обавештени и родитељи, који треба да попуне упитник који је прослеђен школама.

Према речима Јоване Механџић, члана Градског већа задужене за образовање, Град политику основног и средњег образовања води у сарадњи са родитељима и жели да чује какво је њихово мишљење о подели бесплатних уџбеника. Одговори би, током недеље, требало да стигну градској управи.

ГРАДСКА КАСА

Око 120.000 београдских основаца ће ове године добити бесплатне уџбенике од Скупштине града. За те намене ће из градске касе бити издвојено око 100 милиона динара, а остатак новца ће бити обезбеђен узимањем кредита. Прошле године Град је са 40 милиона динара финансирао набавку књига за ученике првог и другог разреда, док је 57 милиона динара издвојено за уџбенике ђака петака.

– Жеља нам је да у наше школе уведемо неке западне принципе и да децу растеретимо свакодневног ношења књига у школу – објашњава Механџић. – Обезбедили смо средства за куповину уџбеника, имамо целу школску годину и довољно времена да на најбољи начин организујемо где и како да се сместе књиге у школама када за то дође време. За неки дан, када буду стигли резултати анкете знаћемо и да ли родитељи мисле да је овакав потез у интересу београдских основаца. У складу са тим, предузимаћемо даље кораке и остале активности везано за благовремену и ефикасну реализацију овог пројекта.

Питање за родитеље у допису који је прослеђен школама је: „Да ли желите да Ваше дете добије бесплатне уџбенике на коришћење од Града Београда, уз обавезу да се уџбеници чувају и на крају школске године врате школи?“. Како се наводи „Град Београд је обезбедио средства за куповину свих уџбеника за све ученике београдских основних школа за наредну школску годину, са изузетком књига за стране језике, изборне предмете и радних свезака. Пројекат предвиђа да је свако ко прихвати бесплатне уџбенике дужан да их на завршетку школске године врати школи, а Град би им за следећи разред купио нове уџбенике“.

– Секретаријат за образовање је проследио анкету школама како би видео какво је мишљење родитеља о бесплатним уџбеницима – каже Босиљка Бастајић, директор ОШ „14. октобар“ из Барича. – Изненађујуће је да се у нашој школи велики број родитеља изјаснио да не жели да деца добију бесплатне уџбенике, уз обавезу да их чувају и на крају школске године врате школи.

Према речима Трипка Међедовића, директора ОШ „Милан Ђ. Милићевић“ на Вождовцу, многи родитељи су у страху да деца не униште уџбенике пишући по њима, цепајући, цртајући и зато се изјашњавају негативно. Он додаје да је нејасно где ће школе чувати уџбенике које деца враћају, јер немају простора за то, нити имају новца да сами набаве ормаре и касете.

 

Б.Борисављевић