Scanned at 14.9.2015 14-16

 

Министру просвете, науке и технолошког развоја др Срђану Вербићу
Средствима информисања

Поштовани,

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ годинама информише Министарство и јавност о кршењу закона у образовању што доприноси урушавању система, а за последицу има да велики број наших колегиница и колега немају пуну норму и самим тим, ни пуну плату. То се огледа у следећем: крију радна места, тргују и не пријављују слободна места, држе запослене на одређено, неће да прихвате технолошке вишкове, примају више извршилаца на једно место, проглашавају запослене као технолошке вишкове са већом нормом него што су засновали радни однос, чувају место директора више од једног мандата, држе запослене више година на одређено време итд. У тачност онога што смо причали уверила се читава српска јавност, а надам се и Министарство просвете након последњег лицитирања са бројем ѕапослених које је извршено од стране радних подгрупа на нивоу школских управа. Бес директора због непоштовања или кршења закона напрасно је окренут према члановима ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ, јер смо имали храбрости да укажемо на кршење закона. Иако су упозорени од стране Министра и његових сарадника, то раде и даље. Директори мисле да се ништа неће десити, по систему оне народне «тресла се гора тодио се миш». Уредно смо обавештавали, указивали, документовали неправилности Министарству просвете, науке и технолошког развоја о свему што се дешава у установама које су чланице ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ.
Неопходно је отићи корак даље, јер су се директори понашали крајње непрофесионално и предузети законом предвиђене мере против директора за које се утврди да су кршили закон. Управо зато, господине Министре, очекујемо да реагујете разрешењима свих оних који су прекорачили законске нормативе и оглушили се о правила понашања, која диктирају ЗОСОВ и Посебан колективни уговор. Поставља се питање да ли ћемо сада кренути напред или ћемо све ово заборавити до наредне школске године, па ћемо поново бити пред истим проблемима и поново Вас обавештавати, указивати, документовати. Уколико се то не деси, не буде адекварне реакције Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одговорност ће бити Ваша..
Мислимо да се превише дуго гледало кроз прсте директорима који су не поштујући законску регулативу прибавили себи корист, те на тај начин допринели повећању корупције у образовању. Иако смо добро обавештени, иако смо Вас о свему обавестили, немамо времена да будемо схваћени за неку годину или читаву деценију, већ мислимо да је одзвонило и да куцнуо час за корените промене.
Спремни смо да објавимо имена и презимена свих оних који се понашају као да су изнад регулатива изнад закона, изнад Вас.

У Београду, 14.09.2015.г                                                                                            

 За ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ

  Проф. др Томислав Живановић, председник