petar vidjikant intro

У акцији „Мрежа“, спроведеној крајем седмице широм Србије, преконтролисано је више од 500 основних и средњих скола. Код 50-ак особа, које су ухапшене у близини школа, пронађени су наркотици, приведено је 6 нарко дилера, а 7 директора школа под сумњом је због повезаности са њима. У Теми дана истражили смо колико је лако доћи до дроге и колико су деца заштићена од те пошасти, када је реч о школама у Војводини.

Ученици које смо срели на улицама Новог Сада имају исте одговоре. Кажу да су видели вршњаке како у близини школског дворишта конзумирају лаке дроге, али тврде да нису видели дилере. Директор Средње машинске школе у Новом Саду Милош Мазалица каже да у тој школи није било притужби родитеља и деце. Ипак, он се слаже са тим да је дрога све доступнија и истиче да је готово немогуће контролисати велики број ученика. „Дилери су добро увежбани у дистрибуцији опијата, тако да ми са нашим скромним обезбеђењем њима не можемо доскочити. Имамо једног полицајца на две школе, који мора да брине о безбедности 3 хиљаде ученика“.

„Иако је ситуација у школама у покрајини нешто боља, може се рећи да је генерално дрога лако доступна ученицима“- изјавио је за Радио Нови Сад начелник школске управе за Јужнобачки и Сремски округ Петар Виђикант. Он тврди да су често имали дојаве. „До сада смо имали приличан број дојава из основних и средњих школа о људима који злоупотребљавају свој положај и користе одређене пропусте у Закону да на најгори могући начин дођу до ученика. Оно најнепријатније било је да се, и после упозорења органа полиције и њиховог хапшења, та њихова активност настављала“, закључује Виђикант.

У акцији полиције у Сомбору у околини школа откривена је само мања количина од оне о којој се, незванично,може чути од самих ученика и родитеља. О томе говори начелник Севернобачког и Западнобачког округа Боривој Станичков. „Сви ми знамо да нам се дилери „мувају“ око школа, али само друштво не чини довољно да се то спречи“.

Драгана Ћорић из новосадског удружења “Родитељ” сматра да дроге никада нису биле толико доступне, али још више узнемирава то што је забринутост родитеља све мања. „У многим школама организовали смо предавања о штетности дроге. Међутим, иако смо позвали све родитеље-појавило их се у просеку петоро.“

У удружењу апелују на родитеље да прате понашање своје деце и да се обрате за помоћ чим примете прве симптоме узимања психоактивних супстанци, попут избегавања комуникације и агресивности.

РТВ