Tanjug

6453

Drugi pokušaj pronalaska kompromisa između sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete ni danas nije uspeo u postupku pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, pa je nova šansa za dogovor o zahtevima sindikata večerašnja runda pregovora u Vladi Srbije. Zahtevi nerealni, vlada spremna za nastavak razgovora.

Kako je Tanjugu rekao član Pregovaračkog tima iz redova sindikata Hadži Zdravko Kovač, današnje mirenje u Agenciji nije uspelo, jer predstavnici vlade nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o novcu.

Kovač je naveo da nije optimista ni pred večerašnji nastavak pregovora kod premijera Mirka Cvetkovića, pošto, kako je rekao, vlada nudi ono šsto je po zakonu inače obavezna da isplati – jubilarne nagrade i zaostale otpremnine.

Jedan manji deo novca vlada bi mogla da nameni za poboljšanje materijalnog položaja, ali tek nakon što se vidi kako se puni budžet, rekao je Kovač, ne želeći da kaže o kojoj sumi novca je reč.

„To je za nas apsolutno neprihvatljivo“, rekao je on i ponovio da sindikati ostaju pri zahtevu za korekciju koeficijanata, za šta je potrebno 7,8 do 8,2 milijarde dinara.

U međuvremenu, u školama se štrajk nastavlja peti dan, pa je prema podacima Ministarstva prosvete od 1.804 osnovne i srednje škole, u 458 ustanova potpuno obustavljen rad, dok je u zakonskom štrajku danas bilo 900 škola.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će u večerašnjim razgovorima sa predstavnicima sindikata prosvete polazna osnova Vlade Srbije biti njena ekonomska mogućnost.

„Mi ćemo na sastanku razgovarati na tragu onoga što je ekonomska mogućnost Vlade Srbije“, najavio je Obradović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike za završni ispit u osnovnim školama.

Obradović je dodao da novca za zahteve prosvetara trenutno nema, a da četiri milijarde dinara o kojima je ministarka finansija govorila, predstavljaju projekciju mogućih prihoda u budžetu ukoliko ekonomski tokovi budu kao poslednjih dana decembra i prvih dana januara.

„Posle prvog kvartala treba videti da li taj novac postoji i zašta on može biti upotrebljen. Mi ćemo na današnjoj sednici vlade razgovarati o tome, a popodne imati sastanak sa sindikatima“, rekao je ministar prosvete.

Premijer Cvetković i ministri prosvete i finansija, Obradović i Diana Dragutinović, razgovaraće večeras u Vladi Srbije sa predstavnicima sindikata u oblasti obrazovanja o zahtevima za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Zahtevi nerealni, vlada spremna za nastavak razgovora

Štrajk jednog broja prosvetnih radnika doveo je do ozbiljnog poremećaja nastavnog procesa u trećini srednjih i osnovnih škola, a Vlada Srbije jedinstvena je u oceni da su zahtevi sindikata nerealni, jer trenutna ekonomska situacija u zemlji ne dozvoljava da se oni ispune, saopšteno je danas nakon sednice vlade.

Vlada je spremna da sa sindikatima nastavi razgovore o unapređenju položaja zaposlenih u prosveti, kao i sa sindikatima ostalih zaposlenih u javnom sektoru, u skladu sa kretanjem ekonomske situacije u zemlji nakon prvog kvartala ove godine, dodaje se u saopštenju.