Građani protestovali u Banji Koviljači zbog problema sa ilegalnim imigrantima

Država na potezu

Beograd, Banja Koviljača – Okružni tužilac u Loznici utvrdio je da nema elemenata za podnošenje krivične prijave protiv ilegalnog imigranta koji je u Banji Koviljači u utorak uveče udario sedmogodišnju devojčicu u čelo, saznaje Danas. Ipak, prema izvoru našeg lista, postoje elementi za pokretanje prekršajnog postupka.

Dijana Jovanović, majka, kaže da je devojčicu posred čela udario imigrant, dok se vraćala kući iz komšiluka, nakon čega je odvedena na pregled u loznički Dom zdravlja.

Kako saznajemo, devojčici nisu konstatovane vidljive povrede niti je bila u stanju šoka. Nju je saslušala i policija, a istražni postupak još traje.

Nakon nemilog događaja, meštani Banje Koviljače su na jedan sat blokirali magistralni put Loznica – Mali Zvornik, tražeći hitno izmeštanje svih imigranata iz svog mesta. Juče su sa istim zahtevom ušli u osnovnu školu „Vera Blagojević“ tražeći obustavu nastave.

Milan Marić, direktor OŠ „Vera Blagojević“, kaže za Danas da su roditelji nenajavljeno ušli u školu u prepodnevnim časovima, pokušavajući da prekinu nastavu.

– Upozorili smo ih da mi nismo prava adresa za ispunjenje takvog zahteva. Profesori ne mogu samoinicijativno da obustave nastavu, već odluku o tome mora da donese lokalna samouprava. Roditeljima smo savetovali da napišu dopis opštini, a ne da upadaju u školu – kaže Marić.

Prema njegovim rečima, roditelji su nakon izlaska iz škole ostali u dvorištu, čekajući ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića.

Predsednik Saveta roditelja u osnovnoj školi Dejan Stalović potvrdio je za Danas da će roditelji odluku o daljim koracima doneti nakon razgovora sa ministrom Ljajićem.

– Nećemo sprečiti decu da idu u školu, ali na koji vid protesta ćemo se odlučiti, zavisi od garancije države kojom brzinom će rešiti problem prekobrojnih ilegalnih imigranata u Banji Koviljači. Ukoliko dobijemo uverenja da će se to pitanje što pre rešiti, imaćemo strpljenja. U suprotnom ćemo blokirati puteve ili protestovati na neki drugi način, o čemu ćemo naknadno doneti odluku – rekao je Stalović.

U Banji Koviljači se prema procenama nalazi više od 2.500 ilegalnih imigranata. Kapacitet tamošnjeg Centra za azil od 84 mesta, odavno je popunjen. Vlada Srbije je obrazovala komisiju za hitno rešavanje problema azilanata i najavila pronalaženje lokacije gde će oni biti smešteni. U opticaju su bile napuštene kasarne, ali i prazne škole i socijalne ustanove. Međutim, u proteklih mesec dana ništa nije urađeno na rešavanju ovog problema.

Optužnica zbog silovanja

Šabac – Više javno tužilaštvo u Šapcu potvrdilo je juče da je podiglo optužnicu protiv azilanta iz Avganistana Abdirašida N. (28) zbog silovanja državljanke Velike Britanije V. R. (38) u Banji Koviljači. Prema navodima optužnice, on je 21. oktobra, zajedno sa četiri sunarodnika, izvršio obljubu nad V.R. Nakon toga je uhapšen i od tada boravi u pritvoru.

Otkriveno osam ilegalnih imigranata

Beograd – Uprava carina saopštila je juče da je u okolini Beograda pronađeno osam ilegalnih imigranata nepoznate nacionalnosti, u kamionu makedonskih registarskih tablica. Oni su otkriveni pošto je tokom pregleda kamiona koji je bio prijavljen za carinjenje otkriveno da je presečena sajla na prikolici.

Danas