Камп љубави и наде

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) организује, од 15. до 25. августа,камп за рехабилитацију 56 деце лечене од рака, у пратњи њихових родитеља, у Специјалној болници за рехабилитацију у Ивањици. Како објашњава Жана Королија, директорка НУРДОР-а, финансијска средства потребна за реализацију кампа од 2,3 милиона динара обезбедио је НУРДОР од ненаменских донација различитих компанија и приватних лица.

–За десет дана боравка у Ивањици, деца ће имати прилику да се друже, учествују у различитим креативним, забавним, спортским и психолошким радионицама. Оријентиринг, јахање коња и курс роњења на базену су само неке од активности које децу очекују у кампу. С децом и њиховим родитељима радиће стручни тим психолога и социолога, волонтери НУРДОР-а, који су прошли специјалну обуку по „монтесори” методи, колеге из загребачког удружења „Кријесница” по чијем узору и организујемо камп за рехабилитацију деце лечене од рака, као и чланови удружења – истакла је Королија.

Одлука Републичког завода за здравствено осигурање, каже Королија, која је објављена 14. фебруара ове године, да деца лечена од рака имају право на рехабилитацију о трошку завода, још није у функцији.

– Према незваничним информацијама, Министарство здравља је комплетан правилник вратило РЗЗО-у на дораду. Последња информација, којом удружење НУРДОР располаже, од пре два месеца, јесте да ће то бити у најскорије време решено – објашњава Королија.

У РЗЗО кажу да да чекају измену уредбе о плану мреже здравствених установа коју доноси Влада Србије, а која би Болницу у Ивањици уврсила у мрежу здравствених установа за рехабилитацију деце са овом врстом индикације.

– Реч је о правилнику о медицинској рехабилитацији у стационарним специјализованим установама за рехабилитацију, где је у члану четири потребно „вратити” малигне болести након завршене терапије за узраст од рођења до 22 године – рекла је Королија.

У Министарству здравља тврде да су они дали решење по којем „може да се иде одмах на рехабилитацију и да не мора да чека усвајање плана о измени мреже”. Како год било, имајући у виду контрадикторна објашњења РЗЗО и Министарства, изгледа да је држава затајила и то на бризи о деци леченој од тешке болести која на рехабилитацију иду захваљујући помоћи хуманих људи.

Д. Д. К.