Ekskurzije u Srbiji su skupe zbog nerealno visokih cena hotela i insistiranja roditelja da njihova deca imaju švedski sto i za doručak i za večeru.

Foto: Orin Zebest/Flickr

„U Novom Sadu polupansion košta između 23 evra i 27 evra, dok je u Pragu cena između 12 i 15 evra.

Ni u Ministarstvu prosvete Srbije nema želje za promenom kalendara raspusta, pa su cene tokom raspusta u zimskoj sezoni visoke, a kapaciteti u vansezoni prazni“, rekao je predsednik Odbora Yute za djački i omladinski turizam Dragoje Zekavica na konferenciji za novinare.

Zekavica je naveo da u Srbiji od 690.000 đaka osnovnih i srednjih škola godišnje njih 60 odsto putuje na jednodnevne izlete, rekreativne nastave ili višednevne ekskurzije, i da od tog broja 88 odsto boravi u Srbiji, a 12 odsto učenika završnih razreda srednjih sskola putuje na ekskurzije u inostranstvo.

Dodao je da Saveti roditelja odlučuju o putovanju i biraju organizatore ekskurzija između najmanje tri ponude, kao i da određuju visinu naknade za nastavnike.

Član Upravnog odbora Yute Ljubiša Nešovanović rekao je da je odustao od organizovanja ekskurzija jer škole same određuju itinerere i nema nikakve organizovanosti, a svih 12 odsto uccenika koji putuju u inostranstvo to čine u septembru i oktobru, jer je cilj direktora „da na nedelju dana zatvore sskole“.

Školovao sam se u Nemačkoj i jeli smo u ekspres restoranima i spavali u hostelima, a danas roditelji u Srbiji neće ni da razgovaraju ako nema švedskog doručka za doručak i večeru i ako hotel nema tri zvezdice, a cene u hotelima u Srbiji su nerealno visoke. Zato su ekskurzije skupe“, rekao je Nešovanovich.

U Yuti je rečeno i da je Srbija tranzitna zemlja za strane turiste, koji se u proseku zadržavaju najviše tri dana i prvenstveno zbog nerealno visokih cena hotela, pa su lošiji hoteli u Srbiji skuplji od boljih hotela u inostranstvu, kao i su hoteli u Beogradu skupi jer ih nema dovoljno, pa nema konkurencije.

Viminacijum, Foto: B92 arhiva
VIMINACIJUM B-92 ARHIVA

Istaknuto je i da lokacije zanimljive za turiste, poput Viminacijuma, nisu dovoljno promovisane i da se time niko organizovano nije bavio, kao i da je u Srbiji moguche ponuditi kvalitetnu turisticcku ponudu za tri dana boravka.

Članica Upravnog odbora Yute Biljana Radulović rekla je da Budimpeštu godišnje posete hiljade turista iz Srbije, dok u suprotnom smeru u Srbiju ne dodje ni desetak autobusa sa mađarskim turistima.

Biljana Radulovich je najavila da će 5. novembra u Yuti u saradnji sa Ambasadom SAD u Srbiji biti održana promocija američkog letnjeg koledža Edmonds.

B-92