Фајронт за малу матуру

Матурско вече за ученике осмог разреда више неће моћи да се слави у кафанама и ресторанима већ у школама, уколико се усвоји закон о основној школи. Ђаци разочарани.

Уколико се усвоји закон о основној школи, матурско вече за ученике осмог разреда неће више моћи да се организовано слави у ресторанима, већ само у школама. То би важило и за прославе Нове године и државних празника. Та новина обрадовала је професоре и родитеље, али не и децу

По вечерњим тоалетама, оделима и гламуру који прате ресторанску прославу матуре, основци нису нимало заостајали за средњошколцима. Нови закон направиће разлику, кажу надлежни.

„То су деца од петнаест година и морамо бринути о њиховој безбедности и њиховом изгледу“, каже Желимир Попов из Министарства просвете и науке.

„Често видимо ту децу, поготово девојчице које више личе на барбике, нашминкане, на високим потпетицама, да се пије пиво и свирају трубачи. То није примерено тим годинама и њиховом узрасту“, рекао је Попов.

Предлог доноси и родитељима олакшање.

„Прва ствар је безбедност деце која су сигурнија него у ресторану или хотелу, и наравно финансијски тренутак. Мала матура се не разликује од велике, родитељима је то велики издатак, до 200 евра и мислим да је то заиста непотребно“, каже родитељ Гордана Племић.

Славље у школи, ђаке разочарава. Они кажу да су све претходне генерације су славиле у ресторанима, зашто не би и они.

Да би прослава у школи била успешна неопходна је добра и паметно осмишљена организација, кажу запослени и подвлаче да је неопходна подршка родитеља и општине.

„И ако буде у школи, они ће се сигурно организовати да оду негде. Негде ће родитељи да их окупе и одведу, и биће три четири прославе мале матуре а школа неће имати контролу“, каже директор Основне Школе „Светозар Марковић“ из Београда Драги Лукић.

Да ресторан није услов успешне забаве показује деценијска традиција школе „Дринке Павловић“. Запослени и ђаци током целог другог полугодишта осмишљавају како да школско славље буде што занимљивије.

„Оно је специфично обележено у нашој свечаној сали где се промовише ученик генерације и наши најбољи ђаци. Такође постоје игре одређене, квизови, плес, избори за најбољу креацију што се тиче одевних предмета, и сви смо ту јако задавољни“, наводи Божидар Остојић из Основне Шкле „Дринка Павловић“.

Тако је не само јефтиније, већ прослава има, тврде, више стила, и достојна је завршница мале матуре.

РТВ