Povećava se broj inspektora koji će kontrolisati rad fakulteta i visokih škola. – Optužbe iz Republike Srpske na način sticanja diploma na fakultetu „Fabus“ u Sremskoj Kamenici

Ovih dana prosvetne vlasti kreću u kontrolu isturenih odeljenjai ispostava stranih univerziteta u Srbiji, a počinje i reakreditacija fakulteta i visokih škola. Česte afere u vezi sa, pre svega, sektorom privatnog obrazovanja, ukazuju da je neophodna stroža kontrola, ali je problem u tome što Ministarstvu prosvete nedostaju – inspektori.

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje dr Slobodan Stupar kaže za naš list da visoko obrazovanje kontroliše samo četiri inspektora i da će situacija biti daleko bolja kada se završi nova sistematizacija radnih mesta, što nam potvrđuje i Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

– Potrebe za većim brojem inspektora postoje, jer sada već imamo veliki broj privatnih fakulteta, univerziteta i visokih škola, a neophodno je uz novu sistematizaciju i preciznije urediti zakon. Posla je mnogo, u toku je priprema za kontrolu isturenih odeljenja i ispostava stranih univerziteta u Srbiji, a počinje i reakreditacija visokoškolskih ustanova – ističe Tmušić.

On kaže da će u kontrolu odeljenja inspekcija ići bez najave i dodaje da su mediji već uradili veliki posao, jer je ovih dana pristiglo mnogo zahteva za akreditaciju.

Inače, gotovo polovina privatnih fakulteta u Srbiji nije „iz prve” dobila dozvolu za rad, a među razlozima za odbijanje najčešće je bio nedostatak stručnog kadra. Većina osnivača visokoškolskih ustanova nije znala na pravi način da pripremi dokumentaciju, a događalo se i da članovi komisije koji su izlazili na teren, zatiču buduće visokoškolske ustanove u potpuno neprilagođenom i improvizovanom prostoru.

– Kada su u pitanju ljudi koji otvaraju fakultete ili visoke škole, tu je situacija katastrofalna, jer mali broj njih su profesori . Mahom to rade oni koji imaju pare i koji hoće da ostvare profit, a nemaju nikakve veze sa obrazovanjem – kaže prof. dr Petar Jovanović, koji je posle višedecenijske profesorske i dekanske karijere na Fakultetu organizacionih nauka otvorio Visoku školu za projektni menadžment.

On kaže da Komisija za akreditaciju ima svoje standarde kojih se pridržava, ali da posle nastupa Ministarstvo prosvete sa proverom na terenu.

– Danas svaka varošica ima fakultet ili visoku školu, a odeljenja su posebna priča, sa prostorom i kadrom koji su vrlo problematični i najčešće bez dozvole za rad. Prve akreditacije su podeljene još 2007. godine, zašto tada nije urađena kontrola odeljenja? Oni rade u nekim šupama, profesori dođu jednom mesečno i tako to funkcioniše. To je naravno nemoguće, jer nema toliko profesora u Srbiji – ističe sagovornik.

Profesor Jovanović ukazuje na još jedan bitan detalj: zakonom je propisano da svaki fakultet ili škola moraju da imaju najmanje 20 profesora u stalnom radnom odnosu, bez obzira na to da li je ustanova velika ili mala, što takođe nije logično i stvara velikih problema prilikom osnivanja.

– Zato je neophodno da postoji registar svih profesora u Srbiji, a ne da se dešava da 30, 40 nastavnika predaje na pet fakulteta. Osim toga, dosta je povika na Akreditacionu komisiju, ali ja mislim da je veći problem sa recenzentima koji ne urade posao kako treba ili to rade sporo, pa onda prođe i onaj koji ne bi mogao da prođe – ukazuje profesor Jovanović, koji je i sam bio recenzent.

Ono što se takođe u praksi dešava, jeste da Komisija za akreditaciju odbije da da „zeleno svetlo”, a da se onda fakultet ili škola žali Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koji potom daje dozvolu za rad.

– Zaticali smo različite situacije, naročito pri akreditaciji viših škola koje su prelazile u visoke – od ciglana, fabrika, pa do bioskopskih sala. Bilo je svega, i u Beogradu i u unutrašnjosti. Međutim, ti slučajevi su ipak u manjini, većina se potrudila da kroz proces akreditacije svoj prostor proširi, iznajmi novi… Zakonski minimum su dva metra kvadratna po studentu i ko to nije imao nije mogao da bude akreditovan ili je morao da smanji broj studenata koje upisuje – kaže profesor dr Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Republike Srbije.

Na pitanje da li je bilo situacija da fakulteti u papirima prikažu jedno stanje, a da se na terenu utvrdi drugo, dr Vujčić kaže da komisija nije premeravala kvadrate, jer je bila zahtevana detaljna dokumentacija, ali da jeste bilo slučajeva da se jedan isti prostor, naročito u okviru jednog univerziteta, prikazuje kao prostor za više fakulteta.

——————————————-

Dokumenta se mogu proveriti

Republički prosvetni inspektor Velimir Tmušić rekao je juče, povodom pisanja medija u Republici Srpskoj (RS), da veliki broj funkcionera ima sporne diplome privatnih fakulteta iz Srbije, da se svaka diploma može proveriti.

„Svako ko želi da proveri verodostojnost i validnost diplome bilo koje obrazovne ustanove u Srbiji, može da se obrati Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, rekao je Tmušić.

Sandra Gucijan