Brojni ispiti na kojima padne svaki treći student

BEOGRAD – Od 31 fakulteta u Beogradu, samo je Poljoprivredni odlučio da kazni profesore zbog loše prolaznosti i manje upisanih studenata na budžet. Profesorima na ovom fakultetu će zbog toga nekoliko narednih plata biti umanjeno za 20 odsto. Međutim, ovo je usamljen slučaj kažnjavanja onih kojima nije u cilju da motivišu studente i poboljšaju uspešnost polaganja ispita.

Prosečna dužina studiranja iznosi čak sedam godina

Oni ispiti koji se polažu po više puta stara su boljka svih fakulteta, a zbog čega je, između ostalog, prosečna dužina studiranja u Srbiji čak sedam godina.

– Profesor ima svoju autonomiju u ispitivanju i po statutu Univerziteta nemam pravo da ga na bilo koji način kažnjavam. Voleo bih da mogu, ali pošto to nije slučaj, odlučio sam se za ovu kolektivnu meru – kaže za “Blic” Nebojša Ralević, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i dodaje da je na nekim predmetima prolaznost oko 70, ali da ima još dosta onih sa jedva 30 odsto.

Ovo potvrđuje i nedavno istraživanje prof. Nede Bokan, prorektora za nastavu sa Univerziteta u Beogradu. Ona kaže da je Univerzitet prepoznao problem i da će do oktobra pred Senat izaći sa konkretnim rezultatima po predmetima i predlogom za rešenje ovog problema.