Nemam dovoljno reči da se svima zahvalim zbog brige dobrih ljudi za moju porodicu i mene. Ujedno, čast mi je što se pojedine škole i fakulteti interesuju za moje znanje i žele da mi omoguće da ispunim životni san, da budem programer, kaže Momčilo Gajić (18).

Mladi programer: Hoću da radim i učim

Apeli i predlozi za pomoć i honorarni posao iz zemlje i inostranstva nekolicine pojedinaca i kompanija, te ponude za stipendiranje reakcije su na našu priču o učeniku trećeg razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije, pre tri godine pobedniku državnog takmičenja u programiranju, a danas tek punoletnom dečaku koji je prinuđen da popravkama računara izdržava četiri godine mlađu sestru, nezaposlene staratelje babu i dedu, koji žive kao podstanari.

Nakon teksta u „Blicu“, Računarski fakultet u Beogradu je doneo odluku da Momčilu ponudi besplatno četvorogodišnje studiranje od školske 2013/2014. godine. Fakultet podseća da je Momčilo 2009. pobedio na takmičenju „Programer junior“, koje organizuje Računarska gimnazija i tada mu je, pored glavne nagrade, laptopa, ponuđen popust od 35 odsto za školovanje.

– Nesvesni njegovog materijalnog stanja i u konkurenciji drugih talentovanih osnovaca, on nije dobio stipendiju. Sada želimo da to ispravimo – kaže Ljiljana Bjeličić, portparol Računarskog fakulteta i Računarske gimnazije.

Mogućnost daljeg školovanja mladom Valjevcu je ponudila i beogradska IT akademija, koja je Momčilu predložila da do njihove diplome dođe u narednih godinu dana onlajn učenjem, te stipendiju ako odluči da školovanje nastavi na IT akademiji.

– Moram da se konsultujem sa porodicom jer sam odgovoran i prema njima. Ne bežim od toga da u isto vreme radim i učim, jer je tako već tri godine. Želim da ostvarim san da mi programiranje i softverski inženjering budu životni poziv, da mnogo kvalitetnije brinem o sestri, babi i dedi – kaže Momčilo.

Uz jednu penziju od 11.000 dinara i ono što Momčilo popravkama kompjutera zaradi, najveći problem ove porodice je stambeno pitanje. Leposava i Branko Jovanović, Momčilovi deda i baba, godinama su podstanari, a kuća u Novom naselju je šesti smeštaj u kojem programer i njegova sestra Jelena, budući vukovac OŠ „Desanka Maksimović“, žive.

Blic