KURIR OTKRIVA: AFERA „AKREDITACIJE“

Veliki broj visokoškolskih ustanova dobio akreditaciju iako su ih pojedini recenzenti negativno ocenili

BEOGRAD – Džaba su ih ocenjivali!

Nekoliko fakulteta u Srbiji akreditovano je uprkos činjenici da su od ovlašćenih recenzenata dobili negativne ocene. Njihovi studijski programi bodovani su ocenom nižom od prelazne, to jest ispod šestice, saznaje Kurir!

Akreditaciju su dobili čak i programi koji su za svih 12 standarda od jednog recenzenta dobili negativne ocene. To je slučaj sa Departmanom umetnosti u Novom Pazaru, čiji je studijski program Likovna umetnost od jednog recenzenta dobio najvišu ocenu 4,33. Za standard „organizaciona i materijalna sredstva“ dobio je samo 1,83, dok su čak četiri ocenjivana elementa dobila dvojke. Ostalih osam programa dobili su ocene između dva i četiri.

Na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta piše da je Departman akreditovan 2008. a da je program Likovna umetnost 2009. dobio akt upozorenja u petom krugu akreditovanja. Akreditaciju je dobio u sedmom krugu 2010. Iz KAPK nisu hteli da dostave dokumentaciju o ocenjivanju svih sumnjivih fakulteta čiji spisak poseduje Kurir jer tvrde da je to tajni podatak.

Biljana Dumić, portparol Departmana u Novom Pazaru, ističe da je taj univerzitet dobio kao ustanova akreditaciju 2008. i da ima ukupno 45 akreditovanih programa po kojima se nastava održava

– Ništa nije bilo sporno i nemam informaciju da smo dobijali akt upozorenja za bilo šta, jer smo se trudili da ispunimo sve što je bilo neophodno – kaže Dumićeva.

Akademija umetnosti u Novom Sadu, za program „Animacija i vizuelni efekti“, posle jednog akta upozorenja 2009. godine dobila je akreditaciju 2010. godine, iako je u jednoj recenziji od 11 standarda prelaznu ocenu dobila za samo dva.

Nastaviće se

 

 

Todović: Dostavili smo sva dokumenta

Zoran Todović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, kaže da ta institucija nije imala problema sa dobijanjem akreditacija.

– Dobili smo akreditaciju za 49 studijskih programa i čekamo da komisija donese odluku o akreditaciji još šest. Njih smo kasnije dostavili, pa sada treba vremena da se završe – objasnio je Todović i naglasio da ne postoji fakultet koji je odmah završio akreditovanje jer je uobičajena stvar da se neki dokument izostavi.

Izveštaji ne odlučuju

U KAPK kažu da izveštaji recenzenata nisu jedina dokumenta na osnovu kojih se programi ili visokoškolske ustanove akredituju.

– Ukoliko je ispunjenost pojedinih standarda lošije ocenjena od strane nekog od recenzenata koji vrše uvid u rad ustanove, ustanovi se upućuje akt upozorenja. Tek ukoliko ustanova ispuni sve standarde, dobija uverenje o akreditaciji – kaže Vera Vujčić, predsednica KAPK, i dodaje da, ukoliko to ne učini, ustanova dobija rešenje o odbijanju, na koje ima pravo žalbe.