Prihvaćeni zahtevi studenata, među kojima je vraćanje apsolventskih rokova i oslobođanje (dela) školarine za sve sa 48 bodova, realizovaće se u toku sledeće nedelje, kaže za „Blic“ pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković. Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu najavili su da će blokada ovih fakulteta trajati sve dok Ministarstvo ne ispuni i njihove zahteve.

Kako kažu, Ministarstvo je ispunilo zahteve predstavnika Studentske konferencije univerzitetа Srbije i studentskih parlamenata, ali ne i njihove zahteve smanjenja školarina i budžetskog statusa za sve sa 48 bodova, kako bi ovi studenti mogli da dobiju dom i menzu, a ne samo da se oslobode plaćanja školarine.

Nakon sinoćnjih incidenata situacija je mirna, u blokiranim slušaonicama je nekoliko stotina studenata, a najavljeno je i pokretanje inicijative za smenu beogradskog rektora Branka Kovačevića.

Da podsetimo, u zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu sinoć je ubačena baklja, ali nema povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Grupa mladića koju su očevici opisali kao „skinhedse“, pokušala je da uđe i u Filološki fakultet.

 

 

Dekanka Filozofskog: Brinem za bezbednost studenata

Dekanka Filozofskog Vesna Dimitrijević kaže da je posle sinoćnjeg napada grupe mladića zabrinuta za bezbednost studenata.

– Obići ću studente u toku dana i pokušati da ih odgovorim od dalje blokade fakulteta. Ovaj protest prevazišao je granice studentske pobune i postao opasan i po njih same – rekla je Dimitrijevićeva.

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu i dekani Filološkog i Filozofskog fakulteta oštro su osudili napad nepoznate grupe na studente Filozofskog fakulteta i njihov upad na Filološki fakultet.

– Bilo kakav vid nasilja ne priliči akademskoj zajednici i demokratskom društvu. Apelujemo na studente da obustave blokadu fakulteta i vrate se redovnoj nastavi. Na zahteve studenata, Filološki fakultet je pozitivno odgovorio i sve koji su ostvarili 48 ESPB oslobodio školarine. Naglašavamo da je Ministarstvo prosvete pozitivno odgovorilio na veliku većinu zahteva predstavljenih od strane predstavnika Studentske konferencije univerziteta Srbije i predstavnika studentskih parlamenata državnih univerziteta – ističu u Rektoratu.

Blokade dok se ne smanje školarine

Oni kažu da s obzirom na zvanične pozive političke organizacije „Marks 21“ i beogradske grupe „Anarhosindikalističke inicijative“ na blokadu Filološkog i Filozofskog fakulteta, izražavaju opravdanu bojazan da se studentima manipuliše i protesti koriste u cilju promocije političkih ideja, čemu nije mesto u akademskoj zajednici.

S druge strane, studenti optužuju rektora da je izjavama kako se iza studentskih blokada kriju političke organizacije, izazvao sinoćni incident.

– Najoštrije demantujemo sve navode rektora. Fakultete ne blokiraju nikakve političke organizacije. Plenum je studentsko telo, nastalo na demokratski način, samoorganizovanjem studenata“, naveo je član Plenuma Filološkog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Zahtevi SKONUS-a

Smanjenje školarine

*Oslobođenje cele ili dela školarine za sve sa 48 bodova

*Vraćanje apsolventskog staža

*Ukidanje rangiranja

*Zahtevi koje je Ministarstvo pristalo da ispuni

 

Zahtevi Plenuma

Smanjenje školarine na iznos tri minimalne državne plate

Budžetski status za sve sa 48 bodova

Vraćanje apsolventskog staža

Ukidanje rangiranja

BLIC