6453

1.165 škola u Srbiji danas je organizovan generalni štrajk, od kojih je u više od 600 nastava potpuno obustavljena. Ministarstvo: Četvrtina škola potpuno obustavila rad. Dragutinović: Zahtevi sindikata prosvete nerealni.

 

U 1.165 škola u Srbiji danas je organizovan generalni štrajk, od kojih je u više od 600 nastava potpuno obustavljena. Ministarstvo: Četvrtina škola potpuno obustavila rad. Dragutinović: Zahtevi sindikata prosvete nerealni.

Kako je rečeno na zajedničkoj konferenciji za novinare tri sindikata, nastave nema u školama u Zrenjaninu, Subotici, Somboru, Novom Sadu, Valjevu, Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Prokuplju, Jagodini, Nišu, Priboju, Vranju, Leskovcu.

Kad su u pitanju škole u Beogradu, u većini njih danas je nastava bila skraćena na 30 minuta, ali je bilo i škola u kojima časovi nisu održani.

U potpunoj obustavi rada u Beogradu, prema podacima sindikata, bilo je 98 škola.

Na konferenciji za novinare je rečeno da će od ponedeljka još veći broj škola biti u obustavi rada.

 

Ministarstvo: Četvrtina škola potpuno obustavila rad

 

Prema podacima pristiglim od školskih uprava do 11 sati, od 1.804 škole, 693 normalno radi, 637 je u zakonskom štrajku i 440 je potpuno obustavilo rad, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

 

Dragutinović: Zahtevi sindikata prosvete nerealni

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je danas da su zahtevi sindikata prosvete za dodatnih 20 milijardi dinara za povećanje plata u tom sektoru u ovom trenutku nerealni za budžetske mogućnosti Srbije.

Dragutinović je u izjavi Tanjugu istakla da bi ispunjavanje tog zahteva značilo za 60 do 70 milijardi veću javnu potrošnju Srbije u odnosu na ono što je planirano budžetom, a što nije moguće finansirati u ovom trenutku.

„Čak i da je moguće finansirati to nije dobro jer je veća javna potrošnja za više od dva procentna poena. To bi bila najveća javna potrošnja u Evropi, da ne govorim o sigurno lošim makroekonomskim posledicama, uticaju na kurs, inflaciju i destabilizaciju privrede“, ukazala je ministarka.

Dragutinović je naglasila da „ne može samo jedan sektor društva dobiti na račun svih ostalih i ne može to da bude na štetu svih građana Srbije“.

Ona je podsetila da je tokom prethodne i ove sedmice konstantno pregovarano sa predstavnicima sindikata, a u sredu je na pregovorima, pored nje i ministra prosvete Žarka Obradovića, bio prisutan i premijer Mirko Cvetković.

Prema njenoj oceni, vlada i ministarstva finansija i prosvete uputila su sindikatima prosvete „fer predlog“ da u aprilu, kada se sagleda visina budžetskih prihoda od početka godine, bude razmotreno povećanje plata svim zaposlenima u javnom sektoru.

„Taj predlog jeste da se tokom aprila meseca, kada se završi prvi kvartal, i kada sagledamo da li su prihodi veći od onih koje smo planirali, a mi jesmo planirali konzervativno, da se u skladu sa budžetskim mogućnostima poveća zarada svim zaposlenima u javnom sektoru“, navela je Dragutinović.

„U ovom trenutku, njihov zahtev je nerealan“, zaključila je ona.

Tanjug