Spremaju dvojezičnu nastavu

PIROT – Đaci u Pirotu koji upišu Gimnaziju moći će da prate nastavu biologije, hemije, matematike, informatike i geografije na francuskom jeziku. Četvoro profesora završilo je nedavno jednomesečnu obuku u Francuskoj, trenutno pohađaju časove jezika, a dvojezična nastava počeće od naredne jeseni.

U dvojezičnom odeljenju biće od 15 do 20 učenika

Pirotska Gimnazija se pored Beograda, Novog Beograda, Novog Sada i Niša našla u grupi od pet škola u kojima će biti dvojezična nastava na francuskom, a čije diplome će biti priznate i u Francuskoj.

Profesorka biologije Marina Mijalković kaže da tri puta nedeljno imaju časove francuskog jezika i da se radi veoma ozbiljno.

– Naše kolege profesori koji nam predaju kažu da sasvim dobro napredujemo. Bili smo mesec dana na obuci u Francuskoj, dosta se radilo i dobili laskave ocene. Za nas je ovo veliki izazov i treba se dobro spremiti – kaže ona

Profesorka hemije Jelica Stojadinović posle 30 godina rada prvi put u karijeri držaće nastavu iz svog predmeta na francuskom jeziku

– Neće mi biti teško da se pripremam za nastavu jer sam kao đak volela francuski jezik. Očekujem da đaci to prihvate, tim pre što u Pirotu imamo fabriku francuskog “Mišlena”. Dobijaju šansu da se u njoj zaposle, ali i da odu u Francusku – kaže ona.

Podrška projektu

– Podržavamo škole u kojima se uči francuski jezik i projekte gde se razvija frankofonija. Za profesore koji će predavati svoj predmet na francuskom jeziku to je nova avantura i nešto novo. Učenicima je važno da dobro nauče francuski jezik, a posle završene Gimnazije mogu da se odluče za studije u Francuskoj. Dobiće diplomu koju priznaje francusko Ministarstvo prosvete i sa njom i znanjem francuskog jezika moći će lakše da nađu posao – kaže pedagoški koordinator za dvojezičnu nastavu u Francuskom institutu u Beogradu Aleksi Mesmer.

Profesorka matematike i informatike Irena Vidanović smatra da je od velikog značaja za samu školu koja se našla u grupi od samo pet škola u Srbiji koje će imati ovakva dvojezična odeljenja.

– Naša škola je sa tradicijom od 130 godina. Za sve nas je to dodatni stimulans i izazov – kaže ona.

I profesor geografije Bratislav Krstić se veoma ozbiljno priprema za novi izazov.

– Posle svakodnevne nastave u školi imamo časove francuskog. Bio sam na stažiranju u Francuskoj. Učim intenzivno francuski jezik kako bi se što bolje pripremio za nastavu – kaže Krstić.

Uvođenje dvojezične nastave podržavaju Ministarstvo prosvete i nauke, Francuski institut u Beogradu i Nišu, opština Pirot i kompanija “Tigar tajers”, čiji je vlasnik “Mišlen”.

Profesori Irena Vidanović, Jelica Stojadinović, Marina Mijalković i Bratislav Krstić

Član Opštinskog veća zadužen za vanprivredu Boban Nikolić kaže da je opština finansirala odlazak profesora na edukaciju u Francuskoj

– Učenici koji završe ovakvo odeljenje kasnije će moći lakše da se upišu na fakultete. Dobićemo jedan viši rang obrazovanja dece i kadrove koji će moći da rade u “Mišlenu”, ambasadama… – kaže Nikolić.

Direktorka Gimnazije Dragica Nikolić kaže da se profesori koji će predavati u ovom odeljenju narednog leta imati još jedan mesečni kurs u Francuskoj, da bi od sledeće školske godine krenulo ovo bilingvalno odeljenje sa 15 do 20 đaka.

Blic

 

– Obavestili smo sve pirotske osnovne škole o potrebi pojačanog učenja francuskog jezika jer će pored klasifikacionog ispita učenici polagati i test iz francuskog jezika. Francuski jezik se u Gimnaziji uči već 130 godina. Imamo i desetogodišnju saradnja sa francuskom školom “Massion” u Klermon Feranu, a jedan od motiva za dvojezičnu nastavu jeste i to što u Pirotu radi fabrika francuskog “Mišlena” – kaže Nikolićeva.