На данашњем састанку представника репрезентативних синдиката и ресорног министарства, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, није потписан ни Споразум ми ПКУ због проблема који би се могао окарактерисати штампарском грешком.

Четири репрезентативна синдиката била су спремна да ставе свој потпис на Споразум који им је понуђен као резултат проналажења конструктивних и компромисних решења у току протекле недеље.

foto_razgovor_sindikati.jpg

На захтев синдиката да се предлог „ОД“ у члану 2 промени у „ДО“, у коме се дефинише почетак преговора о висини и динамици исплате награда утврђених предлогом ПКУ-а, одговорено је одрично! Синдикати су додатно, као максимални уступак, прихватили и да се раније усаглашена (а затим обрисана) гаранција Владе о извесности примене Закона о платама у јавном сектору, искаже само усмено од стране Министра (што би се рекло „на реч“).

Сада је потпуно јасно ко кочи нормализацију наставе у Србији! Сви представници четири синдиката исказали су спремност да потпишу Споразум уз минималну корекцију текста и тако (не)споразум доведу ДО решења, али је Министар, из нама несхватљивих разлога, одлучио да процес удаљи ОД тога.

И уместо потписа и нормализоване наставе, за следећу недељу је најављено да ће у среду некориговани текст Споразума чекати синдикате на истом столу, по принципу „узми или остави“. Ако је намера била разједињење синдикалне коалиције, Министар је очигледно направио катастрофалну грешку, али ако је у питању хир онда му заиста добро иде.

Синдикат образовања Србије

ГСПРС Независност

 

Спорни Предлог  ОВДЕ преузети.