И професори на испиту

Предложеним изменама Правилника о полагању испита и оцењивању утврђују се узроци лоше пролазности на испитима. Професор, као и студенти, треба да одговара за незнање, кажу представници Студентског парламента.

Предлогом измена Закона о буџетском систему, али и допунама Закона о високом образовању, државне високошколске установе изузете су од обавезе да сопствене приходе уплаћују у буџет.

Приходи факултета углавном долазе од домаћих и међународних пројеката, рекао је ректор Ковачевић на седници Сената Београдског унверзитета. Тај новац наменски се троши – за опрему, и не иде за плате професора.

Усвајање предлога за измену Правилника о полагању испита и оцењивању одложено је за наредну седницу Сената. По њему, факултети су обавезни да воде статистику о полагању испита, и то по роковима и предметима и да податке достављају Универзитету.

„Професор, колико и студенти, одговара за своје незнање, па када покажу незнање они падају на испиту, па се надам да ће професори који нису добро урадили свој посао, одговарати“, истиче потпредседник Студентског парламента Универзитета у Београду, Милош Зељковић.

Факултет је дужан да утврди узроке лоше пролазности ако је мања од 30 одсто и да пропише механизме за отклањање „уског грла“.

„Постоје уска грла на свим факултетима, имате десет одсто предмета где је пролазност јако лоша, а не тридесет одсто. Управо ти проблеми лоше пролазности морају да се решавају, јер никада нећамо моћи да идемо годину за годином“, објашњава ректор Универзитета у Београду проф. Бранко Ковачевић.

„Скоро на сваком факултету, постоји бар по један проблематичан испит, а неки од факултета су заиста те проблеме успели да реше. Колико знам, озбиљно се разговарало о тим проблемима на Медицинском факултету, ФОН-у и ЕТФ-у“, тврди проректорка Универзитета у Београду проф. Неда Бокан.

Проректорка Бокан, није крила незадовољство што измене Правилника нису усвојене већ на овој седници и каже да ће и следећи проректор морати да се бави тим питањем.

РТС