Izdavanjem prostora škole dolaze do dodatnih sredstava, koja dobro dođu za funkcionisanje ustanove. Najviše se izdaju fiskulturne sale, a cena je od 1.200 dinara po satu

Izdavanje prostora u zakup postalo je praksa u većini beogradskim osnovnih škola. Novac koji se dobija iz gradske kase za pokrivanje materijalnih troškova je nedovoljan, a treba ulagati i u usavršavanje zaposlenih, osavremenjavanje nastave… Uglavnom se izdaju fiskulturne i svečane sale, ali i učionice.

Odluku o davanju prostora u zakupu donosi školski odbor, a zatim se objavljuje oglas u kojem se prezentuje ponuda škola. Od pristiglih ponuda bira se ona najpovoljnija, a novac koji se sakupi na ovaj način ide školi.

„Prostor izdajemo poslednje dve godine, jer je novac koji dobijamo za materijalne troškove nedovoljan“, rekla je za „Novosti“ Olivera Abadić, direktor OŠ „Dragan Kovačević“.

„Bili smo u situaciji da dva meseca nismo platili račune za struju, jer nismo imali novca. Sredstva od zakupa se isključivo ulažu u stručno usavršavanje nastavnika, kupovinu učila, ali i sredstava za higijenu, kao što su toalet-papir ili sapun.

Pošto se nastava u ovoj školi završava u 17 časova, izdavanje prostora je moguće samo posle ovog vremena. U oglasu koji je škola objavila navodi se da je početna cena zakupa fiskulturne sale od 1.200 dinara po satu, svečane sale od 1.000 dinara, učionice od 400 dinara za čas. Prostor se ne izdaje za grupne sportove, već za jogu ili ples.

„Od novca koji dobijemo uspeli smo da sredimo sanitarne čvorove, da kupimo dve pametne table, da obezbedimo zaposlenima stručno usavršavanje“, naveo je Anđelko Kunarac, direktor Osnovne škole „Skadarlija“.

„Sredili smo staru garažu, koja je data u zakup štampariji gde se sada štampa glasilo škole i svi ostali materijali. Cena izdavanja sale je od pet do 15 evra po satu, dok je za sadržaje koji su vezani za kulturu i obrazovanje oko 500 dinara po satu po satu.“

Kunarac za „Novosti“ ističe da se škole trude da same obezbede deo novca i oslobode nadležne dela tereta, ali da zbog toga trpe i kritike.

 

(MONDO)