Ђаци у основним и средњим школама затрпани понудама разних приватних школица. Часови до 5.000 динара. Из инспекције позивају да се пријаве притисци

Приватници који држе курсеве страних језика, глуме, плеса и друге креативне радионице, опседају ових дана школе, посебно основне! Иако је њихово рекламирање забрањено чак и у школском дворишту, у ходницима се нуди упис малишана на курсеве.

А те ”школице” за основце, у зависности од обуке која се нуди, коштају од 2.000 до чак 5.000 динара месечно.

– Приватне школе опседају нас током септембра. Сваког дана дође их бар пет-шест – каже, за ”Новости”, Горан Вилотијевић, директор ОШ ”Бановић Страхиња”. – У обзир узимам само понуде оних који имају дозволу Министарства просвете и науке. Њихове предлоге проследим школском одбору, који потом одлучује да ли могу у школи да држе курс.

Вилотијевић каже да у овој школи није дозвољено дељење летака, али да не може да забрани да то раде испред дворишта. Забрањено је и лепљење плаката у оквиру школског комплекса.

У појединим школама, међутим, процедура се не поштује овако стриктно, па су деци, како су излазила из учионица, са полагања мале матуре, дељени проспекти приватних средњих школа.

СТРОГА КОНТРОЛА

Процедура за оне који држе часове у школи је веома строга, наводи Тмушић. Ако школски одбор одобри неки курс, приватник тражи дозволу Републичке дирекције за имовину. Они захтевају проверу Просветне инспекције и тек после тога издају сагласност.

И родитељи се жале на превише агресивну кампању приватника.

– Када смо 1. септембра са дететом ушли у учионицу, учитељица нам је прво представила човека који држи приватну школу енглеског, па је тек после њега она говорила о томе шта прваке чека током школске године – кажу родитељи првака једне београдске школе. – Чак и на дете посредно врше притисак, па је после прве недеље наш син тражио да упише енглески, јер су му рекли да мора да учи тај језик да би постао успешан фудбалер.

Велимир Тмушић, начелник Републичке просветне инспекције, каже да пријава за овакве случајеве није имао, али да инспекцији стижу притужбе родитеља око разних плаћања.

– Ни на децу, ни на родитеље не сме да се врши било какав притисак. Овакве примере родитељи треба да пријаве инспекцији. А правила понашања у школи одређује правилник који пише директор школе – каже Тмушић.

Тмушић помиње и случај једне гимназије, где на почетку године прво директор ”пропита” родитеље да ли ће децу слати на екскурзију, па тек онда упознају одељењске старешине.

 

И. МИЋЕВИЋ

 

„Вечерње новости“